Indiferent dacă ești atlet profesionist sau amator, pregătirea de dinaintea unei competiții sportive este primordială. În funcție de disponibilitate și pricepere, atleții ajung să își petreacă ore bune pe teren sau în sala de antrenamente. Totuși, cu cât se apropie mai mult evenimentul cu pricina, presiunea începe să-și spună cuvântul. Drept urmare, trebuie să te pregătești bine din punct de vedere mental. Crezi că ești gata să faci față oricărei provocări? Sfaturile următoare te vor ajuta în acest sens.
Pregătirea fizică
În mod evident, unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să-i ai în vedere este antrenamentul trupului. Așadar, dacă îți dorești să faci față competiției, ar fi indicat să începi din timp.
Chiar dacă este vorba de un eveniment mai mic, câteva zile de antrenament nu vor fi suficiente. Pe de altă parte, nici antrenamentele în exces nu sunt foarte productive, ba chiar pot să ducă la suprasolicitarea organismului.
Spre exemplu, pentru o competiție de tipul „AlerGând prin Pădure” ai putea să începi cu câteva ture prin parc sau pe terenul de atletism. Acestea te ajută să îți formezi anduranța. Odată ce te-ai obișnuit cu alergatul poți trece la un nivel mai avansat și anume alergarea pe un teren puțin accidentat.
Antrenarea mentalului
Deși acest lucru nu este evident pentru toată lumea, există diferite tipuri de evenimente sportive. Prima categorie include sporurile fizice, iar lucrurile sunt destul de clare aici. Totuși, când vine vorba de activitățile mentale, lucrurile urmează un alt parcurs.
Este adevărat că jucătorii nu trebuie să aibă o anumită condiție fizică pentru a putea lua parte la un astfel de meci, dar trebuie să-și pregătească mintea. Indiferent dacă este vorba de șah, Sudoku sau blackjack online, există câteva aspecte importante.
Primul și cel mai important este abilitatea de a te concentra și de a evita elementele din exterior care te distrag. Acesta e un lucru dificil, dar cu mult exercițiu vei ajunge să-l stăpânești. În același timp, crearea unei strategii și adaptarea acesteia în funcție de mișcările jucătorului este vitală.
Alimentația contează
Alimentele consumate au un impact direct asupra vieții tale. Din acest motiv este important să adopți un regim alimentar echilibrat, care include fructe, legume, cereale și alte elemente esențiale organismului.
Mai mult de atât, înaintea unei competiții sportive trebuie să ai mare grijă la ceea ce consumi. O cantitate mare de zahăr nu te va ajuta să dai prea mult randament în ziua competiției, nici carbohidrații consumați în exces.
Nu în ultimul rând, la fel de important este să te hidratezi. Organismul uman are nevoie de apă, în special în momentul în care este vorba și de efort fizic.
Odihna are rolul ei
În rândurile de mai sus era menționat faptul că antrenamentele în exces pot avea efectul opus. Ei bine, la fel de importantă este odihna generală a organismului.
Pe durata somnului organismul are posibilitatea de a se reface și de a se încărca de energie, fiind pregătit pentru o nouă zi sau o competiție sportivă, în cazul de față.
Multe persoane resimt efectele unei astfel de eveniment înainte cu câteva zile și le este dificil să adoarmă. Acest lucru este ușor de înțeles, dar nu este imposibil de depășit. Un ceai calmant băut înainte de culcare, o lectură relaxantă sau câteva momente de meditație pot ajuta în această situație.
Vizualizează-te câștigător
Un alt lucru pe care multă lume uită să-l facă este să aibă încredere în forțele proprii. Este adevărat, de multe ori competiția e acerbă iar adversarii par să fie foarte bine pregătiți. Dar nu trebuie să uiți că și ei sunt ființe umane și pot avea zile mai dificile.
În consecință, dacă ai încredere în tine și te vizualizezi în finală sau chiar învingător, ai o șansă mai mare de ajunge acolo. Aici nu este vorba de încrederea dusă la extrem, ci de conștientizarea pregătirii de dinainte și a efortului depus pentru a ajunge aici.
S-ar putea să fie nevoie de un pic de antrenament și în acest sens. Nu poți prinde încredere peste noapte. În această situație ai putea urmări parcursul altor sportivi pentru a înțelege că la un moment dat și cei mai buni atleți au început de jos.
Fie că este prima dată când iei parte la o competiție sportivă sau ești deja familiarizat cu sportul, este imposibil să nu ai câteva emoții. Dar sfaturile de mai sus te vor ajuta să le depășești mai ușor și să fii pregătit pentru orice.