ADVERTORIAL. Testele de sarcină sunt o modalitate ușoară și precisă de a afla dacă ești însărcinată – pur și simplu urinezi pe o tijă. Sunt ieftine și disponibile în majoritatea magazinelor de medicamente și alimentare. Ne referim aici la testele de urină, pe care le poți face tu acasă. O confirmare sigură a sarcinii va veni de la medicul tău, în urma unui test de sânge. Totuși, e bine să elimini așteptarea și să faci testele de fiecare dată când dorești!
Ca să te ajutăm cu acest proces, vom răspunde în acest articol la câteva dintre cele mai frecvente întrebări.
Cât de precise sunt testele de sarcină?
Sunt extrem de precise atunci când le folosești corect. Testele pe care le obții din magazin funcționează de 99 de ori din 100. Sunt la fel de precise ca un test prin urină pe care l-ai obține la cabinetul medicului.
Aceste teste funcționează verificând urina ta pentru un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG). Corpul tău produce acest hormon numai dacă ești însărcinată. HCG este eliberată atunci când un ou fertilizat se atașează de peretele uterului tău – când începe sarcina. Dacă rezultatele testului de sarcină sunt pozitive, înseamnă că ești însărcinată. Dacă sunt negative, înseamnă că nu ești însărcinată.
Testele sunt cele mai precise atunci când le faci după ce ți-a întârziat deja menstruația.
Testul va fi mai puțin precis dacă a expirat sau dacă nu îl folosești în modul corect. Așadar, verifică întotdeauna data de expirare de pe ambalaj și citește cu atenție instrucțiunile care îl însoțesc.
Cât de curând poți face un test de sarcină?
Poți să faci testul în orice moment după ce ți-a întârziat menstruația – atunci funcționează cel mai bine. Este o idee bună să faci un test cât mai curând posibil dacă îți întârzie menstruația sau crezi că ai putea fi însărcinată.
Cu cât afli mai devreme că ești însărcinată, cu atât mai repede poți începe să te gândești la opțiunile tale și să obții îngrijirea de care ai nevoie pentru a rămâne sănătoasă.
Multe teste spun că funcționează cu câteva zile înainte de menstruație, dar rezultatele sunt de obicei mai puțin precise în această perioadă. Citește eticheta testului tău pentru a afla când să faci testul și cât de precis va fi.
Uneori, un test poate găsi hormoni de sarcină în urina ta încă de la 10 zile după sexul neprotejat. Dar aceste rezultate nu sunt foarte fiabile și s-ar putea să primești un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
Dacă menstruația ta este foarte neregulată sau nu ai menstruație deloc dintr-un motiv sau altul, cea mai bună opțiune pentru rezultate precise este să faci un test de sarcina la 3 săptămâni după sex.
Ce trebuie să știi înainte de a începe un test?
În primul rând, găsește testul potrivit pentru tine. Apoi, există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci înainte de a face un test de sarcină, cum ar fi:
- Verifică data de expirare de pe cutie. Chiar dacă ai cumpărat testul recent, este întotdeauna o idee bună să te asiguri că testul pe care l-ai achiziționat este încă valabil. Un test expirat poate să îți ofere un rezultat neașteptat.
- Folosește prima urină a dimineții dacă testezi devreme. Testele de sarcină caută prezența hormonului gonadotropinei corionice umane (hCG) în urina ta, care este mai concentrată dimineața devreme. Dacă încă nu ți-a întârziat menstruația, nivelurile tale de hCG pot să nu fie suficient de ridicate pentru a fi detectate în urina mai diluată.
- Nu bea prea mult lichid înainte de a face testul. Cantitatea de lichid pe care o bei înainte de a face testul este mai importantă dacă testezi devreme, deoarece prea mult lichid poate dilua nivelurile de hCG din urina ta.
- Poți folosi un cronometru. Monitorizarea timpului necesar pentru a aștepta pentru a citi rezultatele te poate ajuta să fii sigur că ai așteptat destul.
- Este un lucru să pregătești testul, dar poate dorești să te pregătești și pentru rezultate. Cunoaște-ți opțiunile dacă nu dorești să fii gravidă – există ajutor disponibil pentru tine dacă obții un rezultat pozitiv și sperai să obții un rezultat negativ. Dacă încerci să rămâi gravidă și obții un rezultat negativ, nu te îngrijora – este posibil să fi făcut testul prea devreme, așa că poate dorești să faci un alt test câteva zile mai târziu.