CARAȘ-SEVERIN – Mai multe exemple au fost date astăzi la întâlnirea dintre șefii județului, primari, conducerea AquaCaraș și unii din constructorii care au câștigat licitații pentru realizarea rețelelor de apă, canalizare și a stațiilor de tratare a apei!
Unul dintre acestea, pentru construire și reabilitare surse de apă la Oravița și Anina, câștigat de o asociere de firme condusă de Explo Mining, aparținând lui Cătălin Vrânceanu, nimeni altul decât soțul fostei șefe a DIICOT Caraș-Severin. Potrivit președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, firma respectivă a câștigat contractul în 2020, trebuie să-l finalizeze peste o lună, la finalul lui 2022, a încasat aproape 12 milioane de lei avans, pentru că așa prevede legea, și a lucrat… puțin spre nimic.
„Ce să mai vorbim cu constructori gen Explo Mining care nici nu s-a prezentat azi? Noi i-am somat din timp, le-am oferit ajutor dacă au existat blocaje, pe ei nu i-a interesat, au luat avansurile și nu au produs nimic. Au luat 8 milioane de la un contract, 3 milioane de la altul, peste 11 în total și au lucrat 5 la sută. La Anina, am avut autorizație de la Romsilva și apoi Romsilva ne-a blocat pe motiv că nu a fost atentă la ce a semnat prima data. De ce? Să se oprească constructorul? Am înțeles-o și pe asta, i-am arătat constructorului un nou front de lucru, conform contractului, și în loc să-și mute utilajele și forța de muncă de pe locația care era blocată din culpa celor de la Romsilva, constructorul nu a mai lucrat. Și în loc să fie azi, aici, dl Cătălin Vrânceanu de la Explo Mining, să ne explice, nu-l văd în sală. A luat 12 milioane de lei avans, a luat <<mălaiul>> județului și nu se poate prezenta, alaltăieri era bine sănătos în avion. Au luat banii, și-or fi cumpărat betoniere, nu știu. Am luat țeapă de la Cătălin Vrânceanu, băieții deștepți sunt aceiași, iar fraierii, tot aceiasi, adică cetățenii. Dle Filipescu, pe ei și pe mama lor!”, a spus șeful CJ.
Dunca l-a întrebat pe directorul AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, care e soluția în acest caz. „Progresul fizic îl vedeți, analizând toate aceste probleme și cauze cu supervizor, diriginte de șantier, consultant, proiectant și Consiliul de Administrație al AquaCaraș, am ajuns la concluzia pe care v-am prezentat-o, că singura soluție e rezilierea, ceea ce am și făcut” a răspuns Filipescu, ceea ce l-a făcut pe Dunca să spună că „probabil se pregătesc să ne dea în judecată, să ne blocheze, deși ne-au luat banii și nu au făcut nimic, contestă rezilierea”. Iar Explo Mining a fost doar unul din exemplele date azi de cum se câștigă banii fără a face mare lucru. Explo Mining e cunoscută în Caraș-Severin și pentru că s-a ocupat de instalația de umectare a iazului Boșneag de la Moldova Nouă, de unde praful se ridica atunci când bătea vântul în Clisură și polua localitățile de pe ambele maluri ale Dunării. Contractul a fost atunci de 1,7 milioane de euro, însă, la Moldova Nouă, firma lui Vrânceanu şi-a făcut datoria.
Într-un alt articol vă vom prezenta un constructor care a câștigat un contract în 2012, nu a făcut mare lucru până în 2019, contractul a fost reziliat, a participat din nou, de data asta singur, la licitație, a câștigat-o și până azi a lucrat la fel ca în prima fază, adică în ritm de melc. S-a întâmplat la Oțelu Roșu!
JCS-Nina Curița