ADVERTORIAL. Amplasarea unui șemineu în living este un vis pe care mulți români vor să îl transforme în realitate, pentru că este un element care le aduce aminte de copilărie, de bunici, de vacanțele petrecute la țară și de serile de iarnă care îi adunau pe toți la gura sobei. Dar pentru ca acest scop să fie atins, este necesar să fie aduse la cunostință anumite aspecte. Unul dintre acestea este legat de dimensiunile potrivite ale șemineului.
Specialiștii magazinului online SemineeSibiu.ro ne informează că, atunci când vine vorba de alegerea unui semineu, trebuie să se țină cont de faptul că, în mare măsură, de dimensiunile camerei în care va fi amplasat depind și dimensiunile șemineului (atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere estetic). Un șemineu imens într-o încăpere mică va „sufoca” locuitorii. Un șemineu mic într-o sală imensă nu va încălzi bine nici camera, nici sufletul.
Proporțiile fațadei și a ușii șemineului pot varia foarte mult în funcție de proiectul arhitectului și de planul designer-ului. Totuși, există anumite limitări. Focarul nu trebuie să arate ca o mică „gaură” într-o construcție mare de piatră, iar un focar mare, înconjurat de o fâșie îngustă pe un perete mare și gol va arăta complet ilogic.
Pentru a alege dimensiunile potrivite ale unui focar de șemineu există câteva recomandări simple. Mărimea acestuia va depinde de dimensiunea camerei, de forma pe care vrei să o ia camera (dacă e să ne referim la atractivitatea arhitecturală), de cantitatea de lemn care vrei să încapă pe ușă și de flacăra pe care vrei să o admiri. Înălțimea și lățimea ușii focarului trebuie să fie proporționale, pentru ca șemineul să funcționeze eficient.
Un focar semineu mai înalt va da un randament mai mare, dar chiar și unul mai mic poate oferi mai multă căldură dacă este ridicat ușor deasupra podelei cu ajutorul unui suport de focar. De obicei, lungimea ușii unui șemineu de dimensiuni medii este de la 685 până la 770 mm.
Înălțimea focarului nu trebuie să fie mai mică decât o treime din lățimea ușii. Iar pentru a putea pune pe foc lemne nici prea lungi, nici prea scurte și pentru o ardere bună este necesară o înălțime de 400 mm. Dacă vă doriți un focar mic, o înălțime de 300 mm este potrivită. Un avantaj al unui focar mai mic este faptul că riscul de a intra fum în casă atunci când este deschisă ușa pentru fi puse lemne este mai redus, pentru că nu pătrunde atât de mult aer.
Țineți cont de aceste aspecte atunci când alegeți un șemineu, iar când sunteți pregătiți să achiziționați unul, accesați site-ul magazinului SemineeSibiu.ro și alegeți modelul potrivit, fie că este vorba despre unul mai mare sau mai mic, de o soba semineu, un șemineu pe gaz sau doar de accesorii de întreținere a șemineului pe care îl aveți deja în living.