Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Bani cu care putea să dea startul unui mic Kitzbühel al României, prin proiectul Nedeia, o zonă de agrement în patru anotimpuri, cel puțin pentru turiștii din vestul țării!

Ce s-a ales de cel mai discutat proiect montan al județului? În 2010, Romeo Dunca declara, pentru CAON, că a plătit foarte scump pentru că a avut un vis mai mare decât muntele: „Un vis pe care am vrut să-l contopesc cu veșnicia albă a muntelui Gugu!“

Revenind la realitatea de azi: „Visul a rămas vis, din păcate. M-am liniștit un pic în sensul că m-am împăcat cu mine însumi și nu mai pot să mă simt ca un privilegiat al sorții atunci când eu mă duc să mă bucur în acele locuri, fiindcă am toată probațiunea divină că eu am vrut să fac tot ca să ofer acest vis tuturor celor care trăiesc în jurul meu. De acolo am plecat, am vrut, am făcut foarte mult, am pierdut foarte mulți bani, am dat tot ceea ce am avut referitor la munca mea pentru acest proiect. Am pus-o la dispoziția poporului, a Consiliului Județean, știți că n-am reușit…“

Șeful județului a avut două încercări de a da proiectul Nedeia Consiliului Județean, soldate cu împotriviri. S-a încercat prin ADI Banatul Montan Nedeia, doar că acesta nu funcționează, „pentru că neavând dreptul de superficie pe terenul care aparține comunei Obreja, e chiar zona cea mai importantă, acolo urmau să urce instalațiile de acces – nu-și mai are obiectul“. Și dacă nu s-a putut nici prin ADI, proiectul – studiul de impact și cel de valoare adăugată – a ajuns la cel care se ocupă de PUG-ul localității Zăvoi. Pe documente va apărea numele Zăvoiului, cu rugămintea de a aminti undeva că este un act de la Dunca Imobiliare.

Ce l-a împins pe pârtiile Nedeii? Chiar dacă nu este un nostalgic al Epocii de Aur, când familia sa a fost persecutată pentru alte convingeri decât cele comuniste, șeful județului a constatat că „totuși, grija statului atunci, față de copii, față de învățământ, față de sănătate, față de oamenii muncii, care lucrau, față de școală, a fost după părerea mea mai eficientă și mai cu rezultate decât cea pe care noi astăzi o regăsim. Și atunci că sigur am considerat instinctual că trebuie să vin și, acum când am putere, să fac și eu ceva pentru țara mea, pentru județul meu, pentru localitatea mea, pentru colegii mei, pentru prietenii mei, pentru profesorii mei, pentru toți cei care fac parte din istoria mea. (…) Atunci ăsta a fost motivul pentru care am zis: haide să vin, să încerc să fac și eu ceva pentru comunitatea care mi-a dat destul de mult. Plecând, sigur, de la o dorință personală, aceea de a dezvolta proiectul Nedeia.“

Dl Sorin Frunzăverde a înțeles…

Vorbind despre confuzia dintre Nedeia și Muntele Mic, Dunca a amintit de felul în care s-au raportat șefii de județ la aceste proiecte de dezvoltare: „Dl Hurduzeu, sigur, ne-am întâlnit la acea vreme referitor la proiectul de pe Muntele Mic, unde într-adevăr în ultima zi din 2016-2017, în 31 decembrie, a semnat un ordin de plată de 30.000 de euro dintr-o obligație pe care o avea de 3 ani în urmă. Avea obligația să plătească în jur de 100.000 de euro, ca să poată să-și respecte promisiunea din contractul lăsat de dl Frunzăverde. Pentru că indiferent ce se întâmplă, trebuie să recunoaștem că dl Sorin Frunzăverde a înțeles importanța acestei dezvoltări și a zis: <<Da, domnule, trebuie să se facă la Muntele Mic.>> După 3 ani în care Consiliul Județean n-a făcut nimic, tot somându-i, într-un final și-a respectat o parte din obligație. Deci atât a făcut dl Hurduzeu.“

Și, totuși, speranța…

Actele de la Dunca vor sta la baza PUG-ului comunei Zăvoi. „Automat, comuna Zăvoi devenind titulară de PUG, scăpam, nu mai trebuia să facem nici PUZ-ul, putea să dea autorizație de construire direct pentru proiectul Nedeia, spune președintele CJ. Proiectul Nedeia aparține Primăriei Zăvoi, care este membru fondator în ADI Banatul Montan Nedeia. Practic este astăzi proprietatea Zăvoiului, care îl folosește în cadrul acestui PUG. Și în momentul în care iese PUG-ul, el fiind proprietar, poate să emită autorizația de construire în favoarea ADI Banatul Montan Nedeia. Adică o variantă extrem de simplă!“, care se poate duce la îndeplinire de Zăvoi doar cu ajutorul celorlalți din ADI, unde alături de Consiliul Județean a venit și Primăria Caransebeș, Primăria Turnu Ruieni, Primăria Glimboca, singurele probleme rămânând Brebu și Obreja. „Fără Brebu putem, pentru că ei au doar o bucată mică, unde vine instalația de schi, un schilift. Dar fără Obreja nu putem, pentru că Obreja este chiar locul unde trebuie să ajungă și gondola, și telefericul, și unde este restaurantul. Practic este un punct central și fără Obreja nu se poate.“, crede Dunca.

Despre marea pierdere

„Pierderea este că puteam să facem mult lucru, ăsta nu e un proiect ușor, și avem încă finanțarea disponibilă, în parte finanțarea fiind banii de la ADR Vest pe turism, putem accesa acolo 16 milioane de euro, a declarat șeful județului într-o emisiune live în redacţia CAON. Și avem dorința celorlalți patru parteneri financiari pe care în urma discuțiilor i-am avut: Primăria Timișoara, Primăria Arad, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Județean Arad. Pentru că zona asta nu e numai schiabilă, e o zonă de agrement în patru anotimpuri, este ușor de atins din aceste direcții, adică de la Arad încoace, se face trenul, se face linia de cale ferată Curtici-Caransebeș, dublă electrificată, rapidă. Și practic toți turiștii din această zonă pot să vină să-și cheltuie banii, să devină un mic Kitzbühel al României. Și fiecare dintre aceste UAT-uri va veni cu o sumă de 6 milioane de euro, deci 6×5=30, plus 16 milioane de euro de la ADR Vest. Deja ar fi fost 46 de milioane de euro cu care puteai să pornești acest proiect. Asta s-a ratat, asta reproșez PSD-ului, că este strict culpa lor, că nu s-a făcut acest proiect. Poate că nu era gata, că am pierdut mulți pași, foarte mult timp, și asta este și împăcarea mea astăzi că mă pot bucura în continuare singur, acolo când merg, sau cu prietenii mei, pentru că am dovada divină că am făcut tot ce mi-a stat în putință să dau tot.“

Din păcate, însă, concluzia finală, trasă de Dunca după alegeri, este că „proiectul Nedeia nu se poate face! Trebuie o implicare maximă și discutăm după. Să vină să se instaleze pe funcție!“

JCS-A.M.

15 Comentarii

  1. Acest proiect ar scoate din saracie cel putin un sfert din judet! cu gondola de la turnu ruieni si poiana marului, nu ar fi nevoie sa construiesti sus in munte, ar aparea pensiuni, hoteluri cazari, servicii, locuri de munca in toate comunele de la poalele muntilor, de la Bautari-otelu-rosu-caransebes si pana in zona bolvasnita-slatina timis-armenis (care sunt accesibile si pt. zona semenic) practic toate terenurile si proprietatile locuitorilor acestor comune ar creste in valoare, vor fi oportunitati de busines, de afaceri, oamenii vor fi mai bogati, vor incasa mai mult pe fiecare teren sau casa daca vor dori sa vanda, etc. Daca se va realiza un astfel de proiect, PIB-ul judetului va creste foarte mult. Judetul Cs cu acest proiect Nedeia-muntele mic si cu Semenicul, cu herculane cu clisura dunarii cu zona cheilor nerei, carasova, cheile garlistei, etc am fi poate cel mai dezvoltat judet dpdpv turistic al romaniei, peste brasov, constanta, maramures! Cei ce se impotrivesc din ratiuni potice sau de alta natura unor asemenea proiecte, ar trebui anchetati de organele statului, pt ca obstructionarea unor astfel de proiecte, inseamna SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE! organele statului roman trebuie sa se autosesizeze si sa-i ia la intrebari pe cei ce blocheaza dezvoltarea unor comunitati si a romaniei si sa fie sancionati (asa cum au facut dreptate in cazul alocarii banilor judetului pe criterii politice)!

    • Zona montană a Banatului nu se pretează pentru mega-proiectele de turism de masă pe care le visează unii noaptea, mai ales în arii naturale protejate și în condițiile în care, chiar dacă s-ar realiza, oricum nu ar atrage turiști străini, aducând astfel bani în economia României, ci exclusiv romani din zona limitrofe, pentru simplul motiv ca munții noștri nu prezintă interes pentru turismul de iarnă în comparație cu Alpii, iar locuitorii din satele respective nici nu au educația necesară pentru a putea oferi servicii turistice. Ar trebui început cu îmbunătățirea calității învățământului rural, stimularea producției agricole locale specifice și abia apoi, ca o consecință firească, investiții în turismul sustenabil de aventură, ca ramură economică complementară, care este singurul tip de turism practicabil la noi și care ar aduce venituri direct în buzunarele localnicilor și nu al investitorilor din alte părți, care ar veni doar să profite de veniturile de turismul de masă și de munca prost plătită a localnicilor, care vor rămâne astfel servitori la ei acasă

      • desteptarea! Reply

        cum adica nu se preteaza la noi si noi suntem mai fraieri si nu trebuie sa avem?! noi trebuie sa fim saraci si stam cu mana la pomenile psd?! bulgarii sarbii si ukrainienii cum pot sa faca turism, sunt chartere cu turisti britanici ce vin la ei si pt ski nu doar pt mare, ungaria nu are munti si muntele mic este cel mai apropiat de ei , pe muntele mic deja sunt in fiecare iarna turisti polonezi, olandezi, sarbi (serbia care nu are munti adevarati ci niste dealuri mai mari) pai daca am avea 125 de km de partii cu infrastructura necesara am fi cea mai tare statiune din jumatatea asta de europa! dece sa nu se faca?! dece ?! din rautatea psd-ista?! este cel mai important proiect pt vestul romaniei! Cum sa te opui?! trebuie sa fi un mare mare ecscroc sa te opui! instituttiile statului trebuie sa intervina pt ca este clar subminarea economiei nationale nu doar a judetului!

      • desteptarea! Reply

        cum adica locuitorii acestor sate de la poalele muntilor sunt needucati si nu sunt in stare sa faca turism?! asa ganditi voi urmasii lui iliescu, gelu voican voiculescu, tata socru si mocioalaca?! asta este parerea voastra despre cei ce v-au votat psd-istilor?! nu va intereseaza decat combinatii-hurduzeu-mocioalca-popovici-bejerita si firmele de casa de sifonat?! sa va angajati neamurile si pilele in institutii bugetare?! nu va este rusine?! poate institutiile statului se vor sesiza si ii vor trage la raspundere pe cei ce ridica mana la comanda si se opun dezvoltarii judetului si subminarea economiei nationale!

        • În primul rând, nu țin minte să fi menționat ceva despre PSD în comentariul anterior; în al doilea rând, țările bananiere pe care le-ai enumerat sunt în aceeași ligă cu noi, fiind departe de a fi un exemplu de bune practici în turism, profiturile generate de respectivele domenii schiabile fiind încasate de investitori puternici din afară, nicidecum de comunitățile locale, care nu reprezinta altceva decât mâna de lucru ieftină, model economic care s-ar repeta în cazul Nedeia. Cât despre ungurii care vin la Mt Mic, probabil sunt din zona Szeged-ului, marea majoritate preferând, cel puțin din considerente geografice, Slovacia sau alte destinații și mai atractive și la fel de apropiate, ca Slovenia sau Austria, care completează produsul turistic și cu o gastronomie și arhitectura specifice, în totală antiteza cu satele de munte de pe la noi, înecate în betoane, termopane, polistiren și inox… sa nu mai vorbim de mizerie. Cu alte cuvinte, turismul intensiv de iarnă nu reprezintă nisa noastră, cu atât mai puțin în contextul climatic actual, în care pârtiile vor migra spre altitudini mai mari decât cele de care dispun munții României. Până la ora actuala, singurul exemplu de bune practici în turismul durabil din Banat este Magura Zimbrilor – Armenis, despre care s-a scris inclusiv în celebra publicație The Guardian și unde totalitatea veniturilor din turism rămâne în comunitățile locale, generând prosperitate reală, rezolvand astfel problema exodului rural și chiar determinând unii tineri plecați la oraș sa se întoarcă.

          • desteptarea!

            ‘ Tarile bananiere’ fac bani din turism inclusiv bani de la romanii care merg sa schieze acolo in austria si in slovacia, cu gondolele lor se plimba multi romani si vara! toti se dezvolta pe partea de turism! Noi nu facem, noi dam bani ca nu vrea partidul tau rosu! chiar dac nu ai mentionat se vede clar din lipsa argumentelor ca esti postac rosu! cum adica nu e sustenabil o statiune prevazuta cu activitati pt toate anotimpurile! partiile sunt in gol alpin, la altitudine, nu se defriseaza, etc. O asemenea statiune nu exista si nu are unde sa se faca pt ca nu exista o astfel de locatie care sa se preteze la asaceva, din tirol si pana in caucaz nu poate exista o locatie mai buna si pretabila la asaceva! Este foarte sustenabila! si ar scoate din saracie judetul! acolo unde timp de 34 de ani au adus judetul CS la nivel de vaslui si teleorman, psd-istii care se opun proiectului spun ca un asemenea proiect nu este un exemplu bun?! nu va este rusine?! trebuie sa intervina urgent institutiile statului pt subminarea economiei nationale, obstructionarea atragerii de fonduri europene, condamnarea la subdezvoltare a comunitatilor si tradre nationala!

        • Am adus argumente diferite în fiecare comentariu, pe care ori nu le înțelegi, ori refuzi sa le citești, așa că n-are rost să le repet. Iar inversunarea cu care repeți aceeași placă de fiecare data și pui etichete în totală necunostinta de cauză trădează lipsă de argumente din partea ta, nicidecum din a mea.
          În Austria, cu toată tradiția și performanta în domeniu, turismul reprezintă doar 10% din PIB, fiind departe de a fi un motor economic, ci doar o ramura complementară. Noi ne pricepem mai bine ca ei și vrem sa facem lucrurile de la coada la cap, sa ardem etape și sa maturam gunoiul sub preș, nu contează ca suntem primii la abandon școlar, mame minore, analfabetism funcțional și WC-uri în curte din UE. Thailanda primește milioane de turiști anual și locuitorii sunt la fel de săraci. Din lipsă de educație, comunitățile rurale de la noi încă sa chinuie sa profite de Via Transilvanica, alt proiect turistic cu adevărat sustenabil față de care mulți au fost reticenți… Aici am toată admirația pentru implicarea lui Dunca. Turismul nu e altceva decât o gogoașă populista pe care banateanul îmbătat de fala și complex de superioritate o tot înghite de zeci de ani în lipsă unor proiecte de dezvoltare cu adevărat durabilă, mai ales rurală.

      • Observator Reply

        Stimate , argumentezi in favoarea celor care s-au perindat la conducerea județului de-a lungul timpului și care s-au remarcat prin zero realizări, aduci argumente ce nu stau in picioare la o simpla analiză. Este adevărat că proiectul Nedeia este ambițios dar putem începe cu drumurile pentru a pune în valoare Muntele Mic , Tarcu: legătura de la Voislova spre jud Timiș, drumul de la Poiana Mărului spre Muntele Mic,. In tara au fost realizate multe șosele alpine și
        toate au avut că rezultat dezvoltarea turismului.
        Via Transilvania este o dovadă în plus. Educația antreprenorială a locuitorilor zonelor atinse s-a făcut rapid,fara a fi nevoie de masterate și doctorate.

        • Nu știu de ce tot insistați cu partidele. Chiar refuzați sa vedeți ca PNL=PSD, Vela=Mocioalca=Tabugan, etc?! N-am văzut nici acea simplă analiză care să-mi demonteze argumentele. Drumurile pe care le propuneți sunt în prezent folosite, în starea actuală de drumuri forestiere, în turismul montan pedestru și velo (mtb), mai ales cel de pe valea Șucu (p. Mărului – mt mic) fiind probabil cel mai frecventat din zona Poiana Mărului timp de trei anotimpuri de turiști recurenti, care nu cred ca și-ar dori să-l parcurgă pe asfalt, strecuradu-se printre mașini; vreți sa sacrificam trei anotimpuri pentru unul singur, care și acela e pe cale de dispariție, în vremurile în care accesul spre pârtiile de ski se face cu gondole, nu pe șoselele. Sa se facă transport pe cablu din Borlova pe mt mic nu se gândește nimeni, visam la Sf-uri în în timp ce ne înghesuim cu mașinile în parcarea aia penibila de sus. În plus, Munții Țarcu sunt integral arie naturală protejată, parte din rețeaua europeană Natura 2000, care prin 2008 trebuia declarată parc național, dar nu s-a reușit din cauza anumitor grupuri interese imobiliare și forestiere. Parcurile narurale și naționale, administrate în adevăratul sens al cuvântului, generează bunăstare durabilă în comunitățile locale cu care se invecineaza, vedeți cazul “Pădurea Bavareză” – Germania. Printr-un anumit concurs de împrejurări am ajuns să fim înconjurați de, probabil, cea mai extinsă și totodată una dintre ultimele zone cu adevărat sălbatice din UE. Iar străinii din partea prosperă a Europei (de la Austria spre vest, adică cei cu putere de cumpărare, care ne interesează) asta vor sa vadă, paduri de stâlpi de telescaun au și ei, pe când păduri virgine nu prea. Nici nu e nevoie sa ma credeți pe mine în privința acestui tip de turism, urmăriți filmulețul “În sălbăticia Carpaților”(găsiți pe YouTube), realizat de WWF România chiar în zona noastră, sau documentarele lui Charlie Ottley. Zone caracterizate de kitsch și haos, precum Rânca, Straja, Dubova (sa fie și din Banat), nu reprezinta un model de urmat în dezvoltare și turism, asa cum sugerați. Locuitorii trebuie educați sa-și conserve casele tradiționale și sa deschidă gura într o limbă străină, precum cei din tarile civilizate, nu merge pe repede înainte, cu etape sărite, pe model mioritic; un exemplu de urmat în acest sens fiind satele sasesti din sudul Ardealului.

  2. Pana la aceste vise, daca asa zisii oameni politici vedeau Banatul ca un intreg, dupa 34 de ani aveam autostrazi care sa legea Timisoara, care este capitala, de alte orase din regiune si de zonele turistice ale judetului C-S. Nici macar un drum express nu exista, pana la Caransebes sau Resita, pe un relief care nu presupunea nici o dificultate. De ce ar merge cineva la Herculane sa-si riste viata printre zeci si sute de tiruri? ZERO, multimea vida, asta e adevarul despre cei care au condus.

  3. Resita a avut cativa ani de prosperitate. Acum indiferenta a dat din nou putere psd-ului care chinuie judetul asta de multi ani. Proiecte de astfel de calibru nu vor veni niciodata din partea PSD. Se pare ca nu scapam niciodata de ciuma asta

  4. As dori pe aceasta cale să dau un exemplu de gândire pozitivă la toți comentatori din partea unui om trecut prin viață și care am fost și pe dincolo de exemplu in Austria fiind la pensie și care am lucrat toată viața pentru Reșița. Sa lase domnul primar un anunț cu numărul lui de telefon sau cineva care îl cunoaște personal săl sun sa ii dau o idee gratis nu îmi trebuie bani ba chiar dimpotrivă îl ajut și cu detali cum sa facă. Deci pe scurt e o idee unde ar fii. Minim 4-5 benefici pentru oraș. Sa bage tramvai până la șură in capăt că acuma e autobuz numa până la baraj și ăla rar și pensionari nu pot sa urca până la apa daca vrea să meargă la pescuit. Așa ar venii turiști care sa steie in hoteluri la Reșița (beneficiul 1 pentru hoteluri) și ar merge ziua la pescuit la șură că dincolo de exemplu in Austria e 300de euro pe săptămână și e plin de oameni care vine de peste tot și chiar din Germania. Beneficiu 2 ar fi pentru reșițeni care în loc să meargă cu mașina unde și așa nu ai loc de parcare sar duce cu tramvaiul. Sa fie lacul numa de pescuit și să bage primăria pește beneficiu 3ar fi că e ecologie așa decât sa vina toți să facă baie și să asculte muzica tare mai ales manele dar și alta muzica așa zis moderna. Beneficiu 4 ar fi pt cetateni din lent care acuma au decât un autobuz care circula rar și ar vrea și ei să meargă cu tramvaiele că trebuie să fie pentru toată lumea nu numa unii. Și al cinicilea beneficiu pentru servisuri sau spălători că turistul care merge cu tramvaiul la șură își poate lasa mașina la servis pentru eventuale reparați care in Austria și Germania sint scumpe și chiar dacă sa zicem numa schimba uleiul și tot e bine că și aia sint bani. As vrea sa vorbesc cu domnul primar sau cineva care îl cunoaște săi transmită aceasta idee gratis și așa numa bine am dat un exemplu de idei constructive in loc de comentari aiurea cum fac alții. Poate toată lumea să vadă diferența și sa vina și ei cu ideile lor fiecare, și să facem Reșița mare și frumoasă cum a fost mai demult. Doamne ajuta și dacă e nevoie sa explic detali sa lase numărul și îl sun eu sau ne întâlnim.

  5. Domnule Dunca, va înțeleg și achiesez la frustrările dvs. Cu siguranță că Hurduzeu, Crina & co. vor “face totul” (a se citi NIMIC) pentru județ și implicit Muntele Mic… De ce? Pentru ca nu au știința de carte necesara pentru un asemenea proiect… Si de unde nu este nici bunul Dumnezeu nu cere!
    P. S. Poate fac ei tramvaiul pana la Șură, cel sugestionat de unul din postacii de partid… 😁 😁 😁

    • Pumnul de fier Reply

      Domnu Relu eu nus nici măcar în partid și nici înainte nu am fost cu toate că am avut de suferit din cauza asta. Eu am venit cu o idee și nici măcar nu am zis că îi perfecta da cred că ar fi buna. Dumneata nu ai venit cu nimica pe masă. Ai scuipat în stânga și în dreapta și în rest Dumnezeu cu mila că nu ai adus deloc vreo lumina in jur. Așa numa sa arunci cu piatra credema sa știe oricine nui vreo filozofie. Ăla e frustrat alalant nu știe drmu la șură nuibun. Și gata, ai închis socoată. Te mai gândești și să propui ceva in loc sau traba sfântu patru sa coboare cu planurile raiului ca sa te mulțumească pe matale că matale probabil cum îi cald treba sa te recoresti cu vro bere. Doamne ajuta sa fim uniți sa fie bine și să simțim românește cu toți.

Adaugă comentariu