Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Zilele Palatului Cultural, o manifestare a prețuirii pentru istoria unui oraș multietnic. Un eveniment ajuns la cea de-a XI-a ediție, gândit de la bun început a se desfășura sub semnul cinstei ce trebuie arătată predecesorilor noștri!

Totul începea în decembrie 2010, atunci când Nicolae Plujar, președintele Asociației Culturale „Reșița Română” (ACRR), participa la slujba de binecuvântare a palatului, după ce acesta a fost restaurat. Atunci s-a dorit organizarea unui eveniment care, între timp, a devenit tradiție. Mulți ani la rând, manifestarea a fost susținută financiar de oficialitățile județene și locale, dar au fost și momente când ACRR a trebuit să se descurce fără sprijin oficial.

Ediția 2022 invită publicul în centrul orașului pentru a urmări spectacolul folcloric programat astăzi de la ora 17, dar și recitalul fanfarelor programat mâine de la aceeași oră. Duminică, de la ora 19:00, cvartetul Operei din Timișoara închide evenimentul cu un recital din opera lui Antonio Vivaldi, susținut pe scena Palatului Cultural.

Edificiu realizare a locuitorilor din anii ‘30 ai Reșiței Române, important punct de cultură al orașului așa cum biserica ortodoxă din apropiere a ținut treaz sufletul ortodox și românesc în oraș. „Mulțumesc Episcopiei Caransebeșului, Primăriei Reșița și tuturor celor implicați în organizarea acestei ediții. Această sărbătoare a reșițenilor trebuie să continue pentru că cine-și uită trecutul nu are viitor”, spunea Nicolae Plujar la deschiderea ediției din acest an. Ediție dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la terminarea lucrărilor la Biserica Sf. Mihail și Gavriil, precum și de la fabricarea la Reșița a primei locomotive cu abur. Președintele ACRR a ținut să aducă mulțumiri speciale unor oameni care nu mai sunt printre noi, dar care pus umărul la reușita manifestării de-a lungul timpului: dirijorul Doru Moraru și fostul președinte al Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde.

JCS-Ionel Ivașcu