Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Așa arată cifrele la nivel național, care însă nu spun dacă și cetățenii au aceeași părere. Scriem asta ca urmare a analizei făcută de clubulcopiilor.ro asupra costurilor din peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar si antepreșcolar din București și orașele reședință de județ!

Costurile analizate au inclus atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă care se percepe separat în majoritatea cazurilor. Din cifre a reieșit că cele mai mari costuri sunt în Cluj, 2.270 de lei pe lună, iar cele mai mici sunt în Arad, 1.105 lei pe lună. Conform clasamentului, Reșița este pe locul IV din coadă, cu costuri lunare de 1.240 de lei pe lună. Același clasament însă arată că aceste cheltuieli reprezintă 36% din salariul mediu net.

Bănuim că este vorba despre costurile pentru un singur copil. Iar cheltuielile sunt raportate la salariul net care, conform aceleiași analize, este de 3.477 de lei. Cum ar arăta oare statistica raportată la salariul minim sau puțin mai mare decât acesta, pe care muncesc destui dintre reșițeni? Iar pentru cei care au mai mulți copii de vârstă preșcolară sau antepreșcolară, situația e și mai „roz”. Așa cum roză este și situația în cifre, întrucât buzunarul reșițenilor ar putea spune altceva.

JCS-Ionel Ivașcu