Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din luna martie, pacienţii vor trebui să plătească, la ieşirea din spital, o sumă modică.Ministerul Sănătăţii s-a angajat că, începând cu contractul-cadru, respectiv cu 1 martie 2013, să fie implementat un sistem de coplată pe caz externat. Astfel, pacientul va plăti o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege, cum ar fi copiii, gravidele, pensionarii cu mai puţin de 740 de lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, şi veteranii de razboi.

„În fapt, coplata reprezintă un tichet moderator pentru cei care abuzează de serviciile medicale, aşa-numiţii «ipohondri», care încarcă cheltuielile sistemului. Fie şi modică, suma poate regla această situaţie, pentru că respectivii cetăţeni se vor gândi de două ori înainte de a accesa serviciile medicale. Coplata nu este o noutate în lume, mai multe state implementând-o cu succes. În alte ţări, cum ar fi Franţa, aceasta reprezintă un procent din suma de plată a serviciilor spitaliceşti“, ne-a declarat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Cuantumul modic al sumelor și regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru, privind acordarea asistenţei medicale.

„Legislaţia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii nr. 95/2006. Aceasta prevedere a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE), încă din anii precedenţi. În acest context, s-a decis în urma discuţiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false“, precizează Ministerul Sănătăţii.

„Intenţia de a introduce această coplată reprezintă o încercare de conştientizare a asiguraţilor şi pacienţilor în legătură cu costurile implicate în tratament. În România, de foarte multe ori, aceste costuri depăşesc plăţile decontate prin Casele de asigurări. Problema nu se pune de a nu trata un pacient, ci ca acesta să fie conştient că o adresabilitate peste normal (şi n-aş vrea să fiu înţeles greşit) dăunează sistemului. Sunt pacienţi a căror stare de sănătate nu necesită neapărat internarea. Pentru că sănătatea costă, s-a ales această variantă a taxei simbolice pentru conştientizare. Pe viitor, dacă îşi va produce efectul această taxă ar putea să fie eliminată sau ar putea creşte“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Cu toate acestea, suma vehiculată pentru coplată, şi anume zece lei, nu va rezolva subfinanţarea sistemului. „Sunt doar zece lei, în condiţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate decontează 1.444 de lei pentru un pacient şi noi cheltuim 2.100 de lei pentru acelaşi pacient. E o picătură într-un ocean. Nu este o măsură fără efecte, dar nu rezolvă finanţarea spitalelor. Cheltuielile noastre sunt mult mai mari, justificate şi obiective. Subfinanţarea generală se poate observa simplu: anul trecut am avut 29.000 de cazuri rezolvate în spital, dintre care CAS a decontat 24.000“, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Flavius Rotariu