Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – E vorba despre cei 10% reţinuţi angajaţilor cu începere de la 1 ianuarie 2024, din contravaloarea concediilor medicale!

Subiectul, care a împărţit deja opinia publică în mai multe tabere, a fost abordat, luni, cu prilejul prezentării bilanţului activităţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pe anul 2023. Medicul şef al CJAS, Laurenţiu Mărţuică, a insistat asupra faptului că, totuşi, cei 10% nu sunt o taxă sau un impozit, aşa cum se vehiculează, ci „o contribuţie de sănătate pentru un venit, care nu se percepea până acum la concediul medical. Este o contribuţie absolut sănătoasă, normală, într-o lume cu oameni care tind spre normalitate“. A făcut chiar apel la un exerciţiu de imaginaţie: „Vreţi ca pentru serviciile de sănătate să plătească cât mai multă lume, cum este normal? Sau să susţineţi serviciile de sănătate pentru alţi patru care nu plătesc, iar ajunşi la spital să vi se spună că «nu mai avem mendicamente, pentru că le-am dat celorlalţi patru, care au venit înainte». Dar, aceia nu plăteau, erau doar coplătitori! Până la urmă, trebuie să ne hotărâm ce filozofie vrem să susţinem!“

Directorul general al CJAS, Ionuţ Popovici, consideră şi el că măsura stabilită de OUG 115/2023 este una bună, realistă, el argumentând că este „absurd ca o persoană care stă acasă în concediu medical să primească mai mulţi bani decât una în activitate“. Fără a intra în detalii referitor la situaţia concretă din judeţ, el a amintit doar că anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate 8,5 milioane de concedii medicale în timp ce totalul numărul total al angajaţilor nu a depăşit 6 milioane! S-au făcut deja controale pe această linie în judeţ şi mai urmează, a precizat el, urmând să fie luate măsuri drastice, dacă e cazul. În sprijinul recursului la imaginaţie, logică şi filozofie pot veni însă şi următoarele precizări, bazate pe cifre.

Potrivit bilanţului, bugetul gestionat de CJAS a fost de 531 de milioane de lei în 2023. Din contribuţiile de asigurări de sănătate (ale celor în medie 54.770 de salariaţi din judeţ, cu un venit mediu brut de 5.473 de lei) s-au strâns 222.260 de lei, la care s-au adăugat contribuţiile angajatorilor, de 12.076 lei. În total, s-au strâns 234.336 de lei, deci mai puţin de jumătate din buget. Ceea ce înseamnă că diferenţa a fost acoperită din alte surse şi că doar din contribuţiile noastre nu suntem în măsură să ne acoperim bugetul. Revenind însă la situaţia concediilor medicale, care nu e nici pe departe una statică, ţinând cont de sezon, ar fi de reţinut că, la sfârşitul lunii decembrie 2023, CJAS avea de rambursat suma 12.279.160 de lei, aferentă unui număr de 1.815 cereri depuse de către persoane fizice şi juridice din judeţ.

JCS-Walter Fleck