Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sau mai sintetic, „Stare de spirit – conexiuni“, aceasta ar fi esenţa lucrării murale realizate recent de artistul plastic Marian Truţulescu. Artistul plastic a localizat lucrarea, pentru cei cei care nu au reperat-o încă, pe zidul limitrof parcării clădirii de birouri Star Center, de pe strada Mihai Eminescu, în apropierea Policinicii!

Se pare că perioada de criză pandemică a fost benefică, în special pentru artişti, indiferent la ce domeniu ne-am referi. Este şi cazul pictorilor, care au fost inspiraţi, dar mai ales au avut mai mult timp la dispoziţie pentru a da culoare şi expresie diverselor stări de spirit care ne-au încercat pe toţi, dealtfel. Dacă într-una din ediţiile noastre din această perioadă de „tăcere a străzilor“, am redat o lucrare superbă realizată de Maia Truţulescu, e momentul să-l felicităm şi pe tatăl pictoriţei, care a dat culoare unui zid, aparent banal, din care nu te-ai aştepta să răsară ceva atât de plin de viaţă.

Pe măsură ce lumile noastre s-au blocat odată cu restricţiile de circulaţie, artiştii au găsit soluţii să se mişte înainte, în viitor, cu speranţă, aruncând însă o privire peste umăr trecutului, pentru a redescoperi esenţa frumosului, care leagă cele două lumi. Evident, cel mai bine explică artistul: „Frumusețea, grația, farmecul, eleganța, splendoarea, tinerețea, veselia, bucuria sau muzica, pictura, literatura, poezia, argumentează Marian Truţulescu, toate sunt stări sau experiențe care trebuie trăite intens și care încântă sau sunt rezultatul încântării. Cele trei grații: Aglaia, Thalia, Euphrosyne, luate ca fragment din lucrarea ”Primavera” a lui Sandro Botticelli, reprezintă întruchiparea artelor în general și totodată simbolizează trezirea senzațiilor, a stărilor, a emoțiilor și generează bucurie, energie pozitivă, așa cum primăvara aduce cu sine emoția unui nou început, a renașterii, a bucuriei vieții în general. Compoziția mea plasează chipul modern – privitorul contemporan, într-o stare de admirație față de artă, față de o expresie vie a ei, ce vine de demult până în prezent. Este o melancolie ce tinde să devină perfectă, deoarece arta este în sinea ei o metaforă a atingerii perfecțiunii. Și cum artele sunt pură dinamică a spiritului uman, compoziția este însoțită de linii care fluidizează spațiul, îl fac contemporan, în aceeași măsură în care culoarea este vivantă, vibrantă prin contrast, prin alăturări și degradeuri.« Stare de spirit – conexiuni» este propunerea mea de titlu pentru această lucrare, însă ținând cont că este o lucrare ce deservește un public variat și numeros, fiecare privitor poate să-și intituleze propria versiune a stării de spirit pe care lucrarea i-a stârnit-o“.

Lucrarea a fost finisată de artist chiar vineri, 15 mai, când a fost ridicată starea de urgenţă, însă în decursul celor două luni de „stat“ acasă el a mai pictat şi alte lucrări, asemenea fiicei, Maia, astfel încât putem anticipa câ în curând, dacă „totul va fi bine“, le vom admira în cadrul unor expoziţii, fie şi virtuale.

JCS-Alexandra Gorghiu