Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – În vederea reducerii timpului de aşteptare pentru cei ce se prezintă la Urgenţe, dar şi pentru scăderea numărului de pacienţi transferaţi la alte spitale, Primăria Oraviţa intenţionează înfiinţarea unui Compartiment de Primiri Urgenţe!

În urmă cu foarte puţin timp, Primăria Oraviţa a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre foarte important pentru locuitorii acestui oraş. Mai exact, este vorba despre amenajarea în cadrul spitalului orăşenesc a unui Compartiment de Primiri Urgenţe. În acest sens, Mircea Popescu, managerul spitalului, a transmis o solicitare către Consiliul Local Oraviţa, la care a fost anexată nota de fundamentare, unde se specifică necesitatea achiziţionării de urgenţă a aparaturii medicale, a obiectelor de mobilier şi a echipamentelor medicale necesare dotării Compartimentului de Primiri Urgenţe. De asemenea, documentaţia cuprinde şi referatele de necesitate ale şefilor de secţie din cadrul spitalului din Oraviţa, precum şi avizul Comitetului Director întrunit în şedinţa din 10 ianuarie.

Calculul estimativ al investiţei se ridică undeva la 564.953 lei cu TVA. Din raportul de specialitate al primăriei, Compartimentul de Primiri Urgenţe va cuprinde un spațiu de triaj al pacienţilor-1 pat, un spaţiu de informare, cameră de resuscitare-2 paturi, un spaţiu de evaluare şi tratament imediat-2 paturi, un spaţiu de observaţie-1 pat, un spaţiu pentru ghipsare şi tratamente chirurgicale-2 paturi, la care se adaugă spaţii de depozitare, igienizare şi deparazitare, spaţii sanitare şi pentru odihna personalului medical, spaţii administrative, spaţiu de aşteptare, precum şi un spaţiu destinat laboratorului de analize propriu al compartimentului. Potrivit reprezentanţilor spitalului, această investiţie ar reduce cheltuielile la Urgenţe cu aproximativ 1.700.000 lei pe an, costuri care în prezent sunt suportate de la bugetul propriu al spitalului.

De ce ar fi utilă o astfel de investiţie? Este întrebarea firească care se pune. Statistica arată că spitalul din Oraviţa deserveşte circa 40.000 de locuitori din 43 de localităţi învecinate, aflându-se la 57 km de principala unitate sanitară din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, la 96 km faţă de Spitalul Municipal Caransebeş, la 52 km de Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă şi la 113 km de cel din Oţelu Roşu. Şi uneori şi o secundă poate fi atât de preţioasă! Datele arată că, în 2020, din 8448 de persoane care s-au prezentat la unitatea medicală din Oraviţa, au fost transferaţi la alte spitale de rang superior 765 de pacienţi, cei mai mulţi fiind transferaţi în 2019, circa 1432.

Proiectul de hotărâre se află în consultare publică pe site-ul instituţiei până în data de 1 martie orele 12:00, decizia aparţinând în cele din urmă aleşilor locali.

JCS-Nicoleta Moraru