Caraş-Severin, Romania

Printr-un comunicat remis presei, conducerea Cominca SA anunţă că Adunarea Generală a Acţionarilor a luat această măsură la întrunirea din 29 martie, decizia făcând parte dintr-un plan mai amplu de restructurare a activităţilor întregii companii, astfel încât “produsele şi marca Cominca îşi vor continua prezenţa pe piaţă”.

Potrivit documentului citat, “procesul de selectare a unui alt producător, care să poată asigura continuitatea exigenţelor privitoare la calitatea şi modul de prezentare a produselor” societăţii este în derulare.

Conducerea Cominca SA afirmă că decizia de închidere a fabricii de mezeluri de la Oradea a fost cauzată atât de factori externi companiei, precum “volumul mare de investiţii necesar ca urmare a obligativităţii de respectare a standardelor impuse de Uniunea Europeană”, cât şi interni, cum sunt “pierderile generate de activitatea de producţie din ultimii patru ani” şi “caracterul limitat al capacităţii de a inova”.

În comunicatul remis de Cominca se mai arată că personalul angajat al fabricii va fi sprijinit pentru găsirea unui alt loc de muncă prin măsuri de recalificare şi reconversie profesională, în acest scop compania perfectând un parteneriat cu o firmă specializată în servicii de consultanţă în domeniu. Reprezentanţii companiei nu au precizat câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Deschisă în anul 1887, fabrica de mezeluri din Oradea a fost o afacere de familie până în anul 1948, când a fost naţionalizată. În 1995, Cominca a fost privatizată, fiind preluată de Macromex SA, managementul fiind asigurat până anul trecut de un specialist francez.

Cristian Horgos