REȘIȚA – An de an, cei ce îşi amintesc de deţinuţii politici anticomunişti şi de victimele dictaturii sunt tot mai puţini, chiar dacă numărul celor care beneficiază direct de pe urma sacrificiilor acestora nu este chiar neglijabil. Surprinde însă scăderea interesului societăţii civile pentru subiect, dar mai ales lipsa lui în rândul tinerilor!
Şi în acest an, puţini au fost cei care şi-au amintit de victimele dictaturii comuniste! În calendarul creştin ortodox şi cel greco-catolic, ziua de 9 martie este consacrată drept sărbătoare a celor 40 de mucenici din Sevastia, cu menţiunea dezlegării la ulei şi vin. Potrivit tradiţiei, în această zi femeile au de făcut 40 de mucenici de sărbătoare, în timp ce bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin. Mult mai puţin cunoscut, însă, este faptul că prin Legea 247/2011, ziua de 9 martie a fost declarată ca „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989”.
La Reşiţa, la Troiţa din Parcul „Episcop martir Valeriu Frențiu” (fost Cărăşana) a avut loc, azi, comemorarea „celor care au luptat şi s-au sacrificat în lupta anticomunistă, pentru credinţa străbună şi apărarea valorilor eterne ale neamului românesc”, după cum a menţionat, în cuvântul de deschidere a manifestării, Cornelia Fetea, preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din România. Luările de cuvânt ale reprezentanţilor administraţiei publice au fost urmate de o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane.
Manifestarea, în ansamblul ei, a fost una mai curând discretă, fapt remarcat de altfel de majoritatea celor care au luat cuvântul. Este parţial corectă explicaţia conform căreia prezenţa redusă ar fi cauzată de scăderea permanentă a numărului foştilor deţinuţi încă în viaţă. Aceasta, deoarece unui număr de 3.000 de persoane le-a fost acordată calitatea de urmaşi ai celor persecutaţi, ceea ce le conferă o serie de drepturi şi compensaţii. Potrivit datelor oficiale, au avut de suferit sub dictatura comunistă instalată la adăpostul tancurilor ruseşti circa 800.000 de persoane: întemniţate, deportate sau suprimate. Puţine, comparativ cu 20 de milioane în fosta URSS sau 60 de milioane în China. Este important ca memoria acestora să nu fie marcată doar formal, o dată pe an, de 9 martie, în condiţiile în care germenii autoritarismului răsar în prezent în diferite părţi ale globului. Poate fi menţionată, în acest context, determinarea actualului Executiv de a include „Istoria Comunismului” ca materie obligatorie de studiu, în noile legi ale învăţământului preuniversitar.
JCS-Walter Fleck