Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta în urma unei investiţii de peste zece milioane de lei, datorită căreia elevii instituţiei au condiţii asemănătoare colegilor lor din Occident.

Dacă în anii trecuţi, din cauza numărului mare de clase, o parte dintre elevii Colegiului Economic al Banatului Montan erau nevoiţi să-şi desfăşoare orele de curs în cadrul altor şcoli din municipiu, de acum ei vor beneficia de condiţii de studiu la nivel european. Asta deoarece unitatea a beneficiat de o investiţie de 10,8 milioane de lei (peste două milioane de euro), în cadrul unui proiect implementat de Primăria Reşiţa şi finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3. Mai exact, investiţia a constat în extinderea şcolii cu încă un corp de clădire cu zece săli de clasă şi una de conferinţe, ce comunică funcţional cu imobilul existent, dar şi în reabilitarea corpului deja existent, precum şi dotarea unităţii cu echipamente de specialitate. Toate aceste aspecte ne-au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.

„Această investiţie este un demers al administraţiei reşiţene, cu susţinerea Consiliului Local, încă din mandatul trecut. Atunci ni s-au adus la cunoştinţă nevoile elevilor din această şcoală, şi iată că, după trei ani, ne bucurăm de un corp modern, dotat corespunzător, cu echipamente, lift, şi tot ceea ce este necesar pentru a realiza performanţe deosebite pe linia pregătirii acestor elevi”, a declarat edilul reşiţean, acesta precizând că îşi doreşte şi modernizarea sălii de sport, ce nu mai funcţionează de patru ani.

Managerul de proiect, Bianca Ingrid Bulgaru, a explicat că, pentru dotarea corespunzătoare a claselor şi cabinetelor şcolare, au fost cheltuiţi aproximativ 600.000 de lei.

„Pe lângă dotarea laboratoarelor de informatică, în această unitate există şi două laboratoare fonetice, unice în judeţ şi poate chiar şi în ţară, unde elevii vor putea urma cursurile de limbă străină. Pe lângă aceste investiţii, au mai fost achiziţionate softuri pentru domeniul hotelier, ce sunt mai mult decât necesare pentru o bună instruire a elevilor din domeniul serviciilor publice, administraţie, alimentaţie publică, turism, etc”, a declarat Bianca Ingrid Bulgaru.

De departe cea mai fericită a fost Marina Spătaru, directorul unităţii de învăţământ, care a mulţumit tuturor celor care au pus umărul pentru realizarea acestui proiect: „Vorbim despre o clădire veche din anul 1974, fără nici o reparaţie capitală până în prezent, şi care a beneficiat de o modernizare completă. Începând de la instalaţii electrice şi sanitare, totul este nou”.

În acest an şcolar, Colegiul Economic are 26 de clase, cu 650 de elevi. Toate sălile de curs sunt dotate cu table inteligente, directorul unităţii mai precizând că elevii din cadrul compartimentului administraţie dispun de logistică pentru secretariat, iar cei de la contabilitate de soft de gestiune.

Roxana Bălan Nafiru