Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Județul nostru se află sub avertizare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până mâine, 03 iulie, ora 10!

Conform informării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, avertizează Instituția Prefectului, județul nostru se va confrunta în perioada menționată cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70-90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50-70 l/mp. Se așteaptă ca această instabilitate atmosferică să se manifeste pe teritoriul a 27 de județe, între cele învecinate numărând-se Hunedoara, Gorj și Mehedinți.

Asemeni furtunii din noaptea precedentă, frontul atmosferic este așteptat să intră în țară în partea de SV a județului, cu rapidă deplasare spre NE.

La rândul său, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare COD GALBEN hidrologic pentru râurile din Banat, valabil tot până mâine, dar ora 16:00. Acesta este valabil pentru râurile Timiș (bazinul amonte S.H. Sadova și afluenții din aval), Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (bazinul superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior din Caraș-Severin și Gorj), precum afluenții mici ai Dunării. Avertizarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

În aceste condiții, autoritățile recomandă populației să mențină curate șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații iar, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile și nu se apropie de malurile acestora; să sisteze activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, să închidă toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii, să evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu