Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Veghea, vigilenţa şi cu paza bună îşi vor da mâna cu seria de controale sanitar-veterinare şi de siguranţă a alimentelor!

Planul de măsuri pe care autorităţile sanitar-veterinare din judeţ l-au pus la punct în vederea prevenirii toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale se bazează pe experienţa acumulată în cursul anilor trecuţi. Noul plan a fost prezentat membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Probleme Persoanelor Vârstnice, de către Mălina Oniga, consilier în cadrul DSVSA. Datele prezentate confirmă ceea ce puteam sesiza cu toţii, anume creşterea volumelor de mărfuri oferite spre vânzare şi a celor cumpărate, urmată de o creştere, deseori necotrolată, a consumului. Se impune, aşadar, vigilenţă maximă!

„Informaţiile, care circulă nu numai pe TikTok, ci pe toate mediile de informare, sunt că UE şi unele state au aprobat ca în pâine să se introducă acele proteine provenite din insecte, din gândaci. Toată lumea spune că acele aluaturi care vin de acolo conţin aşa ceva.“, a ridicat problema Vasile Cocoşilă, preşedintele Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor, întrebând reprezentanta DSVSA dacă s-a controlat vreodată conţinutul aluatului congelat adus din străinătate de către supermaketurile din judeţ. „S-au făcut controale vizavi de documente, etichetare, depozitare şi prelucrare, dar nu s-au făcut recoltări de probe. Acestea se fac doar în caz de suspiciune, de alerte alimentare sau de reclamaţii!“, i-a răspuns aceasta.

Subprefectul Alin Cuzma Muntean a intervenit, spunând că de vreme ce „100 de grame de făină de greieri costă 96 de lei, nu o s-o bage nimeni în pâine!“ Insistând că nu este o teorie a conspiraţiei, că „şi acum circulă produse în magazine ce conţin astfel de substanţe, pe care scrie o denumire în latină a gândacilor“, Cocoşilă a propus ca eticheta acestora să conţină o „poză cu gândacul, să vadă toată lumea, să ştie despre ce e vorba“.

Revenind la subiectul propriu-zis al şedinţei, reamintim că riscul contractării unei toxiinfecţii alimentare este acum mult mai ridicat, dar din cu totul alte motive. E perioada în care un mare număr de comercianţi, mulţi dintre ei ocazionali şi neautorizaţi, ne asigură mai vocal decât de obicei că ouăle, produsele lactate, brânzeturile, carnea de miel, ţuica şi vinul oferite spre vânzare sunt toate „de casă, curate şi din sursă sigură“.

JCS–Walter Fleck