Caraş-Severin, Romania

ROMÂNIA. De zile bune ne tot “antrenăm” să-i spunem la revedere lui Ciucă și “specialiștilor” lui. La cât de “bun” prim-ministru a fost Ciucă, este posibil ca la fiecare anunț despre demisie să fi început strângerea efectelor personale (tancuri, soldăței de plumb, tunuri și avioane … toate de jucărie) din biroul său, de la Palatul Victoria și de tot atâtea ori, până la finalul aceleiași zile … să le reașeze pe locul inițial, ca în prima zi de lucru!

Cam așa a fost și cu guvernarea, una dintre cele mai slabe de după ’89! Nu spun că a fost cea mai slabă doar pentru că, în România, din păcate, s-a dovedit că întotdeauna se poate și mai rău …

Cât despre “specialiștii” lui Ciucă, să nu vă faceți speranțe că vor rămâne în cutia lui Ciucă … aceștia sunt “efectele” personale ale PSD, PNL și UDMR adică, cu mici excepții, vor rămâne pe capul nostru, dar sub comanda unui alt mare specialist în ale guvernării.

Poate fi chiar mai rău și prin prisma faptului că “balamaua” de serviciu, UDMR, s-ar putea să scârțâie între cei doi “frați de cruce” (PSD și PNL) și astfel să fie eliminați cei trei miniștri ai săi de la dezvoltare regională, mediu și sport. De obicei, acest partid a adus în administrație oameni mult mai bine pregătiți decât majoritatea, educați și cu experiență profesională (cu excepția specimenelor similare eșecului de la sport, Eduard Novak!).

Și dacă tot suntem la finalul primei părți a unei piese proaste de teatru mult prea costisitoare pentru cetățenii acestei țări și pentru mediul de afaceri românesc (guvernarea PSD, PNL, UDMR în două acte), trebuie să reamintim și câteva “realizări’ ale acesteia. Doar să le ținem minte și să ne rugăm ca în partea a doua a aceleiași piese de teatru, fie să le dea Dumnezeu “actorașilor” de ocazie mintea de pe urmă, fie să fie mult mai scurtă decât prima parte.

Cred că românii nu au cum să uite, cel puțin până în 2024, “realizări’, precum:

– Deficit comercial ajuns la un nivel istoric;
– Aducerea României în poziția rușinoasă la nivelul UE, ca SINGURA țară în deficit bugetar excesiv (trebuie menționat că această performanță îi aparține lui Cîțu, un alt specimen liberal, iubitor de plăceri interzise, menținută prin incompetență și de actualul guvern);
– Datoria publică dusă la un nivel istoric și foarte periculos pentru stabilitatea macroeconomică;
– Creșterea taxelor și a impozitelor, o practică comună a guvernelor anti-românești;
– Cheltuieli exagerate, aiuristice și fără o logică tipică statelor puternice, pentru înzestrarea armatei române (România a cumpărat doar ceea ce aruncau alții!);
– Cheltuieli exagerate și nejustificate pentru alții (la munte, la mare și oriunde prin țară, chiar dacă principial a fost corect să-i sprijinim pe “refugiații” ucraineni) dar, din păcate, cu privarea sprijinului pentru proprii cetățeni și copiii acestora, aflați în situații mult mai dificile;
– O grevă generală, după 18 ani, într-unul dintre cele mai importante sectoare de activitate pentru orice societate care își respectă viitorul propriei nații … educația; Implicit, neputința “specialiștilor” guvernului Ciucă (“specialiști” cu pregătire social-democrată … din păcate!), s-a răsfrânt tot asupra copiilor noștri prin amânarea examenelor și nu numai.

Asta a fost! Să ne concentrăm pe ceea ce urmează … sau așa ar trebui! Partea neplăcută, ca să nu spun proastă, este că nu sunt motive să credem și nici măcar să sperăm că situația economico-socială se va schimba în bine … chiar din contră!

De ce? Simplu:

Pentru că ceea ce se va schimba la nivelul echipei guvernamentale nu va avea la bază principiul meritocrației … chiar din contră! Pentru că ne aflăm într-un an pre-electoral (în care se vor organiza TOATE rundele de alegeri, europarlamentare, locale, parlamentare și, mai ales, prezidențiale) și “pomenile” electorale (roșii și galbene!), vor ocupa un loc de cinste în politica guvernamentală;
Pentru că bugetul pentru anul 2024 are o constrângere de cheltuieli în limita a 3% din PIB (limita de deficit bugetar asumat de un ministru de finanțe iresponsabil (din păcate … social-democrat!) și în care trebuie asigurate, printre altele, și cheltuielile rezultate din negocierile cu liderii sindicali din educație, cheltuielile de 0,5% din PIB cerute de Klaus Iohannis pentru Apărare, cheltuielile pentru organizarea celor patru runde de alegeri electorale, miliardele de euro pentru plata dobânzilor la împrumuturile făcute, fără logică, justificare și transparență, de incompetenții ocupanți ai funcției de ministru de finanțe, începând cu noiembrie 2019 și până în prezent etc.

Dincolo de toate acestea, că o să fie prim-ministru Marcel Ciolacu sau oricare alt membru al PSD, mai avem o problemă fundamentală și structurală pentru întreaga societate românească și, implicit, pentru orice guvernare … influența nefastă și negativă a “păpușarului” național … Klaus Werner Iohannis!

Doamne, oare cum putem ridica blestemul de pe această țară și poporul său?

EUGEN TEODOROVICI