Caraş-Severin, Romania

De la omul cel mai respectat în societate, îmbrăcat la costum, cu pantofi lăcuiţi şi geantă-diplomat, impunător, temut de elevi, dascălul a devenit omul abordabil, îmbrăcat în blugi şi tricou, cu laptop (de parcă tehnologia ar putea revoluţiona educaţia).

De la elevul amabil, educat, cu bun-simţ, îmbrăcat decent, tânărul a devenit un elev tupeist, ironic, rebel şi nonconformist, atât prin atitudine cât şi prin vestimentaţie.

Unii despre ceilalţi

E greu în ziua de azi să mai câştigi respectul elevilor, pentru că nu mai au frică şi bun-simţ, spun dascălii. E greu în ziua de azi să vii cu plăcere la şcoală, pentru că profesorii nu mai sunt răbdători, nu fascinează prin cunoştinţele lor (acum internetul are răspuns la orice), nu au carismă şi nu sunt corecţi, sunt de părere elevii.

Elevii sunt leneşi, spun dascălii, îşi pierd timpul la baruri şi cafenele, chiulesc de la şcoală. Cadrele didactice nu îşi fac datoria, ca să fim nevoiţi să scoatem câteva sute de mii din buzunar pentru meditaţii, spun elevii.
„Nu mi-a plăcut niciodată matematica. Aveam un profesor rău, mereu irascibil, lipsit de viaţă şi monoton“, se plânge Cristiana Darie. „Elevii ar trebui să fie mai bine pregătiţi pentru a face faţă aceloraşi standarde de exigenţă“, a declarat insp. şc. adj. Paul Şuşoi.

„Nu mai învăţăm. Pentru majoritatea tinerilor, şcoala se reduce la o diplomă“, mărturiseşte Laurenţiu Zăria, elev în a XII-a, la „Alexandru Popp“. „Cred că profesorii din ziua de azi îşi fac treaba. Fiica mea este profesoară şi îşi face munca cu pasiune“, spune Lucreţia Ternăuceanu.

„Sunt foarte dezamăgită de învăţători. Aţi mai auzit de meditaţii în clasa I? Eu da şi costă 28 de lei. Dacă nu dai copilul la meditaţii, nici nu este băgat în seamă la clasă“, ne-a spus un părinte.

Oana Copocean

[email protected]