REŞIŢA – Asta ne spun reprezentanţii ISU cu prilejul unei noi campanii de marţi 13, pentru a alunga proverbialul ghinion şi superstiţiile.
Incendiile de vegetaţie, care par să devină o trăsătură caracteristică a toamnei târzii, s-au numărat printre subiectele unei conferinţe de presă organizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“. În acest context, col. Corina Braje, şeful Serviciului Pregătirea pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor, a prezentat activităţile pregătite cu prilejul Zilei Informării Preventive, marţi, 13 noiembrie, şi a vorbit despre o nouă campanie de recrutare în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune“. În completarea evenimentului, slt. Cătălin Pilug a prezentat detalii despre campania de recrutare a candidaţilor pentru sesiunea de admitere din luna ianuarie 2019 a Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti, dar şi despre concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante prin încadrare directă.
„Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, fiecare zi de marţi 13, indiferent de luna anului, este declarată «Ziua Informării Preventive», a precizat col. Corina Braje. Pornind de la ideea că un om informat va şti să acţioneze corect şi rapid în orice situaţie, sub sloganul «Preveniți ghinionul – Marți 13» și având ca logo «pisica neagră», aceste zile ne oferă ocazia să dovedim cetăţenilor că nu marţi 13 în sine aduce ghinion, ci că lipsa unei educații preventive adecvate este ceea ce poate conduce la evenimente nefericite. Pentru marcarea acestui moment, cu scopul îmbunătățirii comportamentului preventiv în domeniul situațiilor de urgență în rândul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Semenic» al Judeţului Caraş-Severin se vor desfășura diverse activități“.
Pentru marţi, 13 noiembrie, a fost pregătită o zi a porţilor deschise, între orele 11.00 şi 13.00, când subunităţile de intervenţie din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi să se familiarizeze cu profesia de pompier militar. Tot marţi, între 10.00 şi 12.00, cadre ISU vor fi prezente în Centrul Civic al Reșiței, pentru a oferi informaţii preventive specifice sezonului rece, pe linia situaţiilor de urgenţă.
De asemenea, zilele acestea, cadre ale ISU desfășoară mai multe activități de informare preventivă și diseminare a mesajului preventiv în rândul comunităților pe linia incendiilor de vegetație uscată și fond forestier, în comun cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, cu angajați ai Ocoalelor Silvice Teregova, Mehadia și Băile Herculane, dar și cu rangeri ai Parcului Național Domogled-Valea Cernei și ai Parcului Natural Porțile de Fier. Iar la instituțiile de învățământ din Cărbunari, Berliște și Carașova, personalul specializat în domeniul educării populației pe linia situaților de urgență va susține lecții deschise și va derula exerciții de evacuare în caz de cutremur cu elevii și cadrele didactice.