REŞIŢA – Din 2017, producătorii români sunt susţinuţi de Guvern să cultive tomate pentru a asigura necesarul de consum intern din producţia autohtonă.
36 de cărăşeni s-au înscris în cadrul programului guvernamental, prin care persoanele care dețin atestat de producător sunt încurajate să cultive roşii în spaţii protejate, sere sau solarii. Programul vine la pachet cu un ajutor de minimis, în valoare de 3.000 de euro pe an, de care beneficiază şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale, precum şi producătorii agricoli persoane juridice. Banii nu intră însă oricum în buzunarele legumicultorilor. Pentru acest lucru este nevoie ca producătorii să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând, să deţină o suprafaţă cultivată cu roşii, în sere sau solarii de minimum 1.000 mp, să obţină o producţie de cel puţin 2.000 de kilograme, pe care să o vândă cu documente justificative, şi să-şi valorifice legumele în perioadele ianuarie – sfârşitul lunii mai, şi noiembrie – 20 decembrie. De asemenea, legumicultorii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate.
„Am parcurs întreg judeţul pentru a găsi potenţiali beneficiari ai acestui program şi pot spune că avem înscrise 36 de persoane, dar am certitudinea că vom mai avea şi alte persoane interesate pe viitor, căci programul are o durată de opt ani. În urma verificărilor din teren, am constatat că majoritatea legumicultorilor folosesc metode naturale, ştiute din bătrâni, pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. La Rusca Teregova, de exemplu, în loc de pesticide, un producător a folosit lapte şi zeamă de urzică. De la începutul programului şi până în prezent, cinci persoane şi-au primit cei 3.000 de euro, însă aşteptăm să apară, în următoarele zile, şi alţi producători care să îşi depună documentele pentru ajutorul de minimis“, ne-a declarat Adina Bâte, responsabilă de implementarea la nivel judeţean a „Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate“.
Din ianuarie 2018, la Direcţia Agricolă Caraş-Severin se fac din nou înscrieri în cadrul acestui program.