Caraş-Severin, Romania

Liderii autorităţilor locale, împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea şi vicepremierul Dan Nica, au convenit asupra redimensionării angajaţilor din aparatul propriu al administraţiilor locale, ceea ce va duce la disponibilizări drastice. Primăriile localităţilor ar trebui să aibă funcţionari în funcţie de numărul de locuitori. Consiliile Judeţene urmează să funcţioneze cu 120 şi cel mult 180 de angajaţi, în funcţie de mărimea judeţului în cauză. Vicepremierul Dan Nica a ţinut să precizeze că autorităţile locale care nu doresc să-şi reducă schema de personal nu vor mai beneficia de fonduri de la bugetul de stat pentru funcţionare sau pentru investiţii, începând cu anul 2010.

Astea sunt veştile ce vin dinspre Bucureşti şi care întristează bugetarii din judeţul nostru.
În Caraş-Severin, unul dintre principalii angajatori este Consiliul Judeţean, care plăteşte salariile a 3.000 de oameni. Alte exemple din judeţ ar fi Primăria Reşiţa, cu circa 200 de angajaţi, cea din Caransebeş, cu peste 100 sau cea din Oţelu Roşu, cu 400. Primăria Anina are peste 100 şi lista poate continua.

Multe administraţii locale au prea mult personal, altele nu şi-au completat organigrama. Sunt locuri în care funcţionarii au ce face şi locuri în care angajaţii statului nu-şi pot justifica salariile. Acum, unele primării sunt în situaţia de a nu mai plăti aceste salarii. Primul care a agreat disponibilizările a fost primarul Bocşei, Mirel Pascu, care a şi făcut demersuri în acest sens, demersuri despre care Jurnal CS a mai scris.

„În Consiliul Judeţean mai avem încă 300 de posturi neocupate. Vom analiza situaţia financiară dar intenţia e de a nu trece la reduceri de personal“, a susţinut, ieri, preşedintele Sorin Frunzăverde.

„Am discutat cu liderul de sindicat din Primăria Reşiţa. Vom vedea exact ce măsuri luăm în momentul în care proiectul va deveni lege. În primăria Reşiţa există posibilitatea unei restructurări. Există anumite direcţii şi servicii de care nu sunt mulţumit. Dar repet, totul trebuie făcut la o scară mică pentru a evita problemele sociale. Nefiind posibilităţi, decât sporadice, de angajare în mediul privat, eu nu sunt de acord cu această măsură“, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu.

Marcel Vela, primarul Caransebeşului, susţine că: „Este o altă mişcare mediatică a acestui Guvern prin care aruncă «motivele» crizei de la nivel guvernamental la nivel judeţean şi local. Problema este una foarte complexă. Este vorba despre funcţionari publici, ce au un statut public, organigramele sunt aprobate chiar de către Agenţia Funcţionarilor Publici (care ţine de Guvern), etc. De exemplu, noi facem la Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei documente pentru 13 primării. Dacă se reduce cu 30% personalul din acest serviciu, atunci, proporţional, patru localităţi vor rămâne fără cărţi de identitate. Ce să zic? Reducem tot, închidem primăria, stingem lumina, mai lăsăm doar salariaţii care dau certificatele de deces…  Este cea mai aberantă, încâlcită şi confuză guvernare de la Revoluţie şi până în prezent“.

„Aştept să iasă legea şi să vedem despre ce e vorba. Doamne ajută noi nu avem probleme nici cu plata salariilor“, a spus şi primarul Oraviţei, Ion Goga.

Nina Curiţa
[email protected]