REȘIȚA – La anu’ pe vremea asta, clădirea de pe strada Furnalelor nr. 13 va putea găzdui primele activități. Scriem asta după ce primăria a anunțat ieri semnarea contractului cu câștigătorul procedurii de achiziție pentru lucrările de restaurare și revitalizare a clădirii care acum abia mai stă în picioare!
E vorba de S.C. EURO BUSINESS CONCEPT SRL în calitate de reprezentant al Asocierii EURO BUSINESS CONCEPT SRL (Lider de asociere) si TOP LINE CONSTRUCT SRL (Asociat), companii cu experiență în restaurarea clădirilor monument istoric. Termenul de execuție este de 12 luni, valoarea contractului este de 4.7 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin Programul „RoCultura” derulat de Ministerul Culturii. „Școala Pittner, clădire de patrimoniu, parte din istoria orașului, își recapătă strălucirea. Încep lucrările de restaurare”, anunța ieri Primăria Reșița.
Primăria Reșița și Euroland Banat (EBA), implicate în scrierea proiectului de restaurare. Proiect aprobat în toamna anului 2020, la care au avut un merit deosebit arhitecţii Ioana Mihăiescu şi Marius Mozoru. Finanţarea vine de la Mecanismul Financiar din Spaţiul Economic European, la care contribuie Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Conform președintelui EBA, Andrei Szabo, clădirea are venerabila vârstă de 150 de ani şi a servit ca şcoală în perioada de expansiune economică şi demografică a Reşiţei. A fost construită din materiale bazate pe o alternanţă de piatră de râu, cărămidă crudă, cărămidă arsă şi lemn de esenţă tare. Viitorul centru cultural va cuprinde ateliere de pictură, artizanat, foto-film, arhitectură-restaurare-pământ, o bibliotecă, un mic muzeu, o sală pentru vernisaje. De asemenea, curtea de aproximativ 300 de metri pătraţi, va putea găzdui evenimente. „Ne bucurăm că s-a semnat contractul pentru că, în asemenea cazuri, procedurile durează. Sperăm că avem un constructor serios cu expertiză de lucru pe clădiri monument istoric de vechimea și stilul arhitectural al Școlii Pittner”, ne-a declarat Andrei Szabo.
Asociația pe care o conduce a derulat o amplă campanie de informare a publicului larg, până acum având loc peste 100 de întâlniri, atât online, cât și cu prezență fizică, deși inițial erau prevăzute doar 80. Peste 2.000 de participanți au aflat despre trecutul unei clădiri cu care timpul a fost necruțător, dar și despre intențiile ca, în viitor, gloria de altădată să fie reconstruită pe temelia vechilor ruine. „Suntem foarte încântați de întâlnirile pe care le-am avut în special cu elevi și studenți, dar și cu profesori, cercetători, specialiști, administrații locale și ONG-uri. De-a lungul a doi ani, s-a vorbit despre școală atât în județ, cât și la întâlniri internaționale, expoziții și diverse seminarii. Semnarea contractului ne ambiționează să continuăm, mai ales că acum vom putea spune participanților și termenul când cele prezentate de noi vor deveni realitate”, a încheiat președintele EBA.
JCS-Ionel Ivașcu