Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lista investiţiilor recente de la Colegiul Economic al Banatului Montan a fost încununată cu o instalaţie şi o centrală fotovoltaică de 15 kilowaţi!

Municipalitatea reşiţeană a dovedit un interes crescut pentru energia verde, lucru vizibil şi prin faptul că tot mai multe unităţi de învăţământ au montate panouri fotovoltaice. Iar numărul lor va creşte, după cum ne-a asigurat viceprimarul Mădălina Chiosa, vorbindu-ne despre investiţia care s-a făcut recent la Colegiul Economic al Banatului Montan.

Acolo existau deja centrale termice tradiţionale, achiziţionate recent, lucru care ar fi făcut dificilă accesarea de fonduri europene pentru panouri fotovoltaice. Şi atunci, soluţia a venit de la Grupul CEZ, prin Fundaţia Progress din Bistriţa. Partenerii s-au apucat de treabă, iar zilele trecute aleşii reşiţenilor au votat preluarea donaţiei de la ONG-ul din Bistriţa.
În evidenţele contabile ale municipalităţii, centrala de 15 kilowaţi, împreună cu instalaţia, cuprinzând 54 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 285 de waţi fiecare, însumează o valoare de 72.227,41 de lei, cu tot cu TVA.

Viceprimarul Mădălina Chiosa preciza că, şi în cazul Colegiului Economic, energia verde va duce la economisirea unor importante sume de bani, care vor putea fi folosite în scopuri educaţionale. Asta pe lângă fiabilitatea panourilor solare şi efectele pozitive asupra mediului, prin reducerea gradului de poluare.

JCS-A.M.