Caraş-Severin, Romania

Iosif Armaş, patronul lui „Hercules“

În topul naţional, deţine locul 18, cu o avere de 200 milioane de dolari, în schimb pentru afacerile care ating şi judeţul nostru, Iosif Armaş poate fi considerat numărul unu. Este patronul unei bune părţi din baza turistică a staţiunii Băile Herculane. Ceea ce a fost cândva zestrea statului. Deţine acolo şase hoteluri, cu 1.200 de camere şi baze de tratament.

Din turismul de tratament practicat la aceste hoteluri, a înregistrat, anul trecut, încasări de peste 5,5 milioane euro şi un profit net de peste 370 mii euro. În acest an, a mai deschis şapte terase în aer liber, fiecare cu 350 de locuri, şi a făcut alte două investiţii: o fermă ecologică, plus – surpriză! – o pârtie ecologică. 

În următorii doi ani, va investi între cinci şi şapte milioane de euro în dezvoltarea şi modenizarea staţiunii. Proiectele sale de dezvoltare a turismului internaţional, la Băile Herculane, includ şi modernizarea Aeroportului Caransebeş.( N.R.- Prezentarea noastră este în funcţie de declaraţiile pe care le-a făcut fiecare om de afaceri şi în acest context nu le comentăm). Toate aceste investiţii fac parte din viziunea sa care înseamnă 30 milioane de dolari investiţi în dezvoltare şi modernizare.

Celelalte afaceri ale dlui Armaş, nu se derulează în judeţeul nostru. Cititorii noştri ştiu însă că Iosif Armaş este acţionar al holdingului Argirom Internaţional, care cuprinde 14 firme cu profil divers: transporturi, comerţ, agricultură, construcţii etc. Holdingul investeşte într-un club de box şi în echipele de fotbal „Poli AEK Timişoara“ şi „Dunărea Călăraşi“.

Ilie Stoichescu, afaceri cu cablu

După „Top 300“, cel mai bogat român din judeţ este Ilie Stoichescu. În sens strict, autorii topului au dreptate, pentru că dl Stoichescu are domiciliul numai şi numai în Reşiţa, în timp ce Iosif Armaş are reşedinţe în Bucureşti şi Caransebeş. Cine nu-l cunoaşte pe Ilie Stoichescu? A fost proprietarul companiei Terrasat, care a deţinut şi un studio local de televiziune. Acum deţine un pachet important la compania RCS&RDS. Averea sa este evaluată la 55-60 milioane de dolari.

Pe lângă afacerile la RCS&RDS, dl Stoichescu controlează, aşa cum se spune în topul celor mai bogaţi 300 de români, 97% din compania de transporturi internaţionale Transcondor. A plasat în titluri de societăţi şi în fonduri de investiţii, 14 milioane de dolari.

Teo Tuducan, reînvie tradiţia berii

Dacă în topul de anul trecut, publicat tot de „Capital“ a atras atenţia, ca să nu spunem a şocat, cu afacerile sale în domeniul construcţiilor, undeva lângă Iulius Mall, anul acesta promite să investească parte din averea sa – 27 milioane de dolari – într-o fabrică de apă plată – Calina – şi sucuri naturale. Până acum a cumpărat o linie de îmbuteliere pentru 12 milioane de litri pe lună.

Dacă afacerea va merge, va cumpăra o altă linie cu o capacitate mult mai amre – 40 de milioane litri pe lună. Probabil că nu a uitat debutul său în afaceri – cu staţii Peco la Caransebeş, Oţelu Roşu – şi mai anunţă o investiţie în judeţ – o fabrică de bere la Oraviţa. Berea de Ciclova a fost renumită ăn perioada interbelică şi mai târziu. Investiţia în fabrica de bere de la Oraviţa se va cifra la şase milioane euro.

Cârpanu- statornicia în afaceri

După ce a recuperat proprietăţile familiei, Florentin Cârpanu a ridicat cu competenţă şi statornicie Complexul Agro Banat Caransebeş. Timp de 11 ani, a făcut ceea ce ştia mai bine. Sigur, aceasta este cheia succesului în afaceri. Aşadar, cel care cândva a fost un adevărat mit al Banatului, Florentin Doru Cârpanu deţine 99,7% din acţiunile la Agro Banat şi se ocupă cu producerea şi achiziţionarea cerealelor pentru fabricarea nutreţurilor concentrate. Colaboratorii săi spun că are un extraordinar simţ al afacerilor.

De asemenea, dl Cârpanu mai deţine marea majoritate ( 75%) din complexul de creştere a păsărilor de la Bocşa – Avia Agro Banat. Fiul său, Viorel Cârpanu controlează 99% din pachetul de acţiuni al societăţii Lipoplast ( producătorul timişorea de termopane).

Ioan Popa sau „Monte Banato“

Pastele „Monte Banato“ au împânzit România, de acolo de unde te aşteptai mai puţin – din oraşul siderurgiei, Reşiţa. Averea sa este evaluată, la ora actuală, între 12 şi 13 milioane dolari. Societatea sa, Pangram, nu este numai producătorul pastelor făinpoase „Monte Banato“, ci şi distribuitorul produselor oleaginoase „Mogyi“, din Ungaria, a uleiului de măsline „Sasso“.

De la industria alimentară, Ioan Popa a trecut la turism. Deţine un hotel la Crivaia, dar proiectul său este mai complex. Vizează şi amenajarea unei pîrtii de schi. Un proiect complex, care înseamnă 12 milioane de euro.

Nu ştim dacă se teme de aderarea la UE, dar pentru ca să nu fie luat prin surprindere a intrat ăn afaceri de pe piaţa imobiliară. Astfel, a achiziţionat 40 ha de teren ăn Timişoara, ceea ce înseamnă o tranzacţie de trei milioane euro.

Cristi Chivu, se va implica la CSMR

Deşi n-a reuşit – deocamdată! – să treacă baremul (artificial stabilit) de 10 milioane de dolari, pentru a intra în topul celor mai bogaţi 300 de români, reşiţeanul Cristi Chivu, pentru că noi aşa ne mândrim, are el o avere de 7-8 milioane dolari. Ceea ce nu este tocmai puţin pentru primul an de afaceri. De altfel, veniturile sale sunt pe măsură: cca 3,5 milioane de dolari de la Ajax Amsterdam, plus salariul anual de 1,8 milioane de la Roma.

Împreună cu sora sa Diana, a intrat pe piaţa imobiliară din Timişoara, este proprietarul revistei „Expert Travel“, o publicaţie de turism. Îşi doreşte ca, la sfârşitul carierei, să se implice financiar în activitatea de la CSM Reşiţa, clubul care l-a lansat.

Marmura de Ruschiţa

Aparent nu are nici o legătură cu judeţul nostru. Este primarul Bucureştiului, s-a îmbogăţit ( averea sa este evaluată la 33-35 milioane euro) făcând avfaceri la Titan Mar-Marmosim. Soţia sa a câştigat numai anul trecut 100 de mii lei noi ca director al Titan Mar SA şi preşedinte al consiliului de administraţie la Marmosim SA. Şi totuşi, sursa îmbogăţirii soţilor Adriean şi Mioriţa Videanu este aici, în judeţul nostru şi se numeşte marmura de Ruschiţa.

Dorina Sgaverdia