Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa a vorbit despre un hotel butic, despre noi terase, un pub şi biciclete cu îngheţată. Toate îşi vor face apariţia în peisaj, astfel încât Centrul Civic să aibă „o viaţă spontană şi frumoasă, de dimineaţa, până seara târziu“.

Vechii „biscuiţi“ din Centrul Civic au făcut ca administraţia locală să evite, într-o vreme, să organizeze evenimente în inima urbei. Acum, odată cu renovarea, Centrul Civic îşi reia treptat rolul, pentru a deveni un loc preferat de reşiţeni, dar şi pentru a putea găzdui, măcar din când în când, o mare de oameni. Adică să redevină punctul zero al urbei.

„Asta a fost una dintre priorităţile mele, mărturiseşte Ioan Popa, primarul Reşiţei. Am avut şansa, cu o axă de finanţare pe Retrospective, să accesăm fonduri europene. Şi cu aproximativ 5 milioane de euro am schimbat absolut complet faţa Centrului Civic, care are două hectare jumate! Mare, uriaş! Şi am făcut cele trei terase acolo, acum au apărut şi nişte biciclete care vând îngheţată. Este o plăcere să stai seara, într-o zi frumoasă de vară, cum sunt acum, şi să vezi o mare de oameni. E chiar o mare de oameni, o mulţime! Am făcut şi skatepark-ul ăla din spate de acolo. Era un loc aşa, un pic excentric, nimeni nu umbla pe acolo. Şi, la fel, este extrem de populat în zona Romarta. Urmează din fericire ca și câţiva agenţi economici care au venit deja la mine să-şi valideze câteva terase în zona Romarta. Se va face un pub, mai o terasă, un hotel butic. Dincoace, la Nera, se pare că se va construi şi acolo ceva care să fie de alimentaţie publică, şi atunci Centrul va avea evident o viaţă spontană frumoasă, de dimineaţa, până seara târziu“.

Edilul spune că municipalitatea va ajuta Centrul Civic cu evenimente pe care le vor face mereu, atât în timpul verii, cât şi pe perioada iernii. La fel ca anii trecuţi, în Centru nu vor avea loc concerte scumpe, de o oră, două, care să adune mulţime, iar la finalul programului s-o împrăştie.

„Am zis: Dom’le, decât să aduc o formaţie care să-mi cânte o oră, două şi să mă coste, eu ştiu, 30.000 de euro, să dau un exemplu, mai bine stabilim cum am făcut iarna, şi în fiecare zi, în intervalul 7 decembrie, până la Crăciun, fiecare şcoală vine şi are pe scenă evenimentul ei. Îşi premiază elevii, mai spun o poezie, mai o colindă. Şi atunci elevii de la Tietz îşi aduc părinţii după ei, elevii de la Mate-Fizică la fel, şi creezi această competiţie pozitivă între instituţiile şcolare. Şi împart cei 30.000 de euro în câte 1.500-2.000, dar fiecare să poată să aibă un pacheţel la copil. Cred că suntem mult mai câştigaţi decât să facem «one spot» din ăsta, în care am venit, am văzut şi am plecat, şi nu se întâmplă nimic. Sunt adeptul implicării comunităţii în viaţa urbei şi cred că aţi văzut şi cu skirtbike-ul de exemplu, cu bicicletele, când au plecat fetele din Centru până în Govândari, iarăşi s-au adunat sute“, a încheiat primarul Ioan Popa.

JCS-A.M.