REŞIŢA – Vineri, galeria Agora din Reșița a găzduit vernisarea expoziției de pictură a artistului plastic Cazimir Kurta. Printre cele 25 de lucrări expuse se numără și una în care apare pictat, pe un colț de masă, un număr al cotidianului Jurnal de Caraș-Severin.
Iubitori ai artei, oameni de cultură, prieteni, dar şi membri ai familiei au fost aproape de artistul plastic Cazimir Kurta, la vernisarea celei de-a 51-a expoziţii personale de pictură.
Un eveniment aniversar, aşa cum a fost prezentat în debutul său de pictorul Ion Bobeică – preşedintele filialei reşiţene a Uniunii Artiștilor Plastici, întrucât artistul urmează să împlinească, pe 29 martie, vârsta de 65 de ani. Scump la vorbă, aşa cum ne-a obişnuit deja, pictorul nu a dorit să facă prea multe comentarii pe marginea expoziţiei sale, rezumându-se doar să le mulţumească participanților pentru prezență. Despre cele 25 de lucrări expuse la galeria Agora, ce au ca temă peisajul, natura statică și portretul, au vorbit Ada D. Cruceanu Chiseliță, critic de artă, și Nicolae Vlădulescu, artist plastic și bun prieten al plasticianului.
„Pentru Cazimir, am senzația că implicarea în partea, să spunem, figurativă a lucrărilor este relativă. Implicarea lui, și îmi asum acest lucru de vreo câțiva ani, este în partea de accente cromatice pe care puțini dintre plasticieni, fie ei moderni, postmoderni, supra-moderni, ultra-moderni, și cum mai doriți dumneavoastă, au reușit să o accentueze de-o așa natură. Cred că putem vorbi în cazul său nu de un suprarealism deja consumat, ci de un ultra-realism pe care peste 400 de ani îl putem considera modernismul epocii noastre“, a ţinut să sublinieze criticul de artă.
În acelaşi timp, Ada. D. Cruceanu a remarcat faptul că, dincolo de tot ce se spune despre pictor, Cazimir Kurta este un sentimental, fiind „trădat“ de florile din tablourile sale. La fel este privit şi de bunul său prieten, Nicolae Vlădulescu, cel care vorbeşte despre picturile sale ca fiind pline de lumină, bucurie şi melancolie.
„Cazimir este un sentimental. El nu este un tip oarecare, este un om dedicat şi cred că societatea ar trebui să instaureze un criteriu de valori în care să fie apreciată dedicația pentru a face ceva. Cazimir ar fi pe locul I și l-am alege cu toții în unanimitate, cred eu. Sunt puțini artiști în viață în România care trăiesc din ceea ce fac. Cazimir este unul din ei, și o face cu mare success, de 21 de ani“, a declarat Vlădulescu.
Roxana Bălan Nafiru