CARAȘ-SEVERIN – … am aflat că în județ ar fi active circa 350 de conexiuni Internet gratuite din cele 8.800 disponibile în România!
„Datorită inițiativei «WiFi4EU», cetățenii și oaspeții municipalităților locale din Uniunea Europeană beneficiază de o conexiune WiFi gratuită în locurile publice.“ informa, zilele trecute, Reprezentanța Comisiei Europene în România, invitând totodată publicul deținător de telefoane inteligente să descarce aplicația omonimă pentru a descoperi locurile cu internet gratuit din parcuri, școli, biblioteci, muzee, piețe sau centre de sănătate.
Aplicația, care a fost lansată de Comisia Europeană (CE) încă din octombrie 2024, este o unealtă de localizare rapidă a celor peste 93.000 de puncte Wi-Fi gratuite din spațiile publice din UE, ce asigură o conexiune sigură și rapidă, fără costuri și fără urmărirea datelor personale. Asta, evident, pe raza UAT-urilor care au aplicat la inițiativă și, în limita bugetului total de 120 mil. euro (pentru perioada 2018-2020), au și beneficiat în baza principiului „primul venit, primul servit“ de câte un cupon valoric de 15.000 de euro destinat acoperirii costurilor achiziționării și instalării echipamentelor WiFi de ultimă generație. Costurile abonamentului la internet și întreținerea aparaturii, astfel încât să ofere conectivitate gratuită și de înaltă calitate, urmând a fi asumate de UAT-urile beneficiare pe o perioadă de cel puțin 3 ani, potrivit Comisiei. Al patrulea și ultimul apel WiFi4EU a avut loc între 3 și 4 iunie 2020, până când Comisia a primit peste 8.600 de cereri din țările participante. În ceea ce privește situația României, 67 de UAT au fost anunțate ca fiind beneficiare de internet wireless gratuit în spații publice.
Din Caraș-Severin ar fi aplicat 55 de UAT-uri din totalul celor 77 și, în lipsa unei liste detaliate a câștigătoarelor pe site-ul dedicat al CE, am numărat (pe degete) pe harta interactivă un numărat variabil de conexiuni (în funcție de zoom) care ar fi active pe raza UAT Bănia, Cornea, Doclin, Caransebeș, Luncavița, Moldova Nouă, Oravița, Răcășdia, Slatina Timiș și Socol. Din cele cel mult 350 de hotspot-uri, pe harta interactivă a aplicației mobile rămân în schimb vizibile ca active doar 77! De verificat, în teren, câte și care dintre ele chiar oferă internet (nu doar pe hartă), ar putea constitui o temă de aventură în natură, sau chiar de pelerinaj, plasată generic sub titlul „WiFi moca, prin Europa“.
JCS-Walter Fleck