REŞIŢA – Recent, administraţia locală reşiţeană a aprobat indicatorii tehnico-economici actualizaţi, proiectele şi cheltuielile tehnice pentru anveloparea blocurilor turn din B-dul Republicii 27, I.L.Caragiale nr. 1-6 şi Horea A5.
De-a lungul vremii, subiectul anvelopării a fost intens dezbătut atât de municipalitate, dar şi de cetăţenii oraşului. Vis-a-vis de acest proiect, părerile au fost împărţite. Întrebarea care se pune este ce sume vor plăti asociaţiile de proprietari ale acestor blocuri de locuinţe din Reşiţa, dar şi ce se va întâmpla în cazul în care nu toţi locatarii vor achita costurile.
Din hotărârile de consiliu local aprobate de curând, reies şi sumele pe care oamenii le vor avea de achitat. De exemplu, pentru blocul de locuinţe din I.L.Caragiale nr. 1-6, valoarea totală a proiectului este de 4.245.066,71 lei inclusiv TVA, contribuţia proprie totală în proiect este de 1.698.026,98 lei, reprezentând 40% din valoarea eligibilă a proiectului, care este de fapt cofinanţarea proiectului. Contribuţia asociaţiei de proprietari la cheltuielile eligibile este de 971.168 lei, reprezentând 25%, cheltuieli aferente construcţiilor, montajului şi execuţiei. La acestea se mai adaugă şi contribuţia la cheltuielile neeligibile tot în cotă de 25%, în acest caz de 0 lei. Durata lucrărilor de investiţii este de 15 luni.
Dar să luăm un alt bloc, respectiv pe cel din B-dul Republicii nr. 27, care are cinci scări. Pentru acest bloc de locuinţe, valoarea totală a proiectului este de 3.040.707,70 lei inclusiv TVA, din care contribuţia proprie totală este de 1.289.234,12 lei, contribuţia asociaţiei de proprietari în cotă de 25% la cheltuielile eligibile este de 657.915 lei la care se adaugă şi suma de 115.585, 06 lei, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor neeligibile pentru construcţii, montaj şi execuţie aferente pe care asociaţia de proprietari trebuie să le achite. Pentru realizarea lucrărilor la acest bloc se estimează o durată de 9 luni.
Pentru cei care locuiesc în blocul din strada Horea, valoarea totală a lucrărilor este de 1.077.494,30 lei, contribuţia proprie în proiect fiind de 505.190 lei, iar perioada execuţie a investiţiei este de 11 luni. Contribuţia asociaţiei în cotă de 25% este de 210.880 lei la cheltuielile eligibile, la care se adaugă şi aceeaşi cotă de 25% adică 29.413 lei, cheltuieli neeligibile. Deci, cotele de contribuţie a asociaţiilor de proprietari diferă atât pentru cheltuielile eligibile, cât şi pentru cele neeligibile, în funcţie de proiect.
În ceea ce priveşte plata, în anul 2016, municipalitatea a aprobat două hotărâri de consiliu local şi anume HCL 142 şi 240, prin care se stabilesc modul în care asociaţiile de proprietari vor achita costurile anvelopării apartamentelor, dar şi modul de recuperare a sumelor neachitate. Astfel, în baza acestor acte normative se stabileşte perioada de 24 de luni de la data semnării contractului de finanţare, în care asociaţiile de proprietari au obligaţia de a restitui Primăriei contribuţia proprie. Principalele tipuri de lucrări care pot fi finanțate la blocurile de locuinţe sunt îmbunătățirea izolației termice și hidroizolare a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor, inclusiv măsuri de consolidare, precum şi alte lucrări care să ducă la creşterea eficienţei enegetice.
Costul per apartament care îi va reveni fiecărui proprietar se va calcula în funcţie de suprafaţa locuinţei şi cota parte indiviză ce revine fiecăruia. Dar, încă o problemă care se pune este aceea a contribuţiei societăţilor comerciale care funcţionează la parterul acestor blocuri.
JCS-N.M.