Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Hidroelectrica vrea să plătească peste 2,6 milioane de lei până în 2024 pentru a se asigura că barajele cărășene pe care le administrează sunt păzite!

Ne referim la Centrala Hidroelectrică Turnu Ruieni (pază permanentă înarmată cu muniție neletală), Casa vanelor de la CHE Turnu Ruieni (pază permanentă înarmată cu muniție neletală), Barajul Poiana Mărului (pază permanentă înarmată cu muniție neletală), Barajul Rusca Teregova (pază permanentă înarmată cu muniție neletală), dar și la sediul Hidroelectrica din Caransebeș și depozitul Hidroelectrica de la ieșirea din Caransebeș, ambele cu pază neînarmată. Pe lângă acestea, va mai fi și un post de rezervă ce se va putea ocupa la solicitarea expresă a celor de la Hidroelectrica, fără a se preciza însă locația. În aproape toate aceste locații personalul de pază lucrează în ture.

Potrivit anunțului de pe SICAP, pentru cele 2.662.514,40 lei, ofertele sau cererile de participare ale firmelor de pază și protecție sunt așteptate până în 28 februarie, la ora 15, după care Hidroelectrica are 4 luni la dispoziție pentru a alege un câștigător.

Hidroelectrica motivează achiziția serviciilor de pază și protecție prin necesitatea securizării patrimoniului. „Serviciile de pază sunt pentru prevenirea sau detectarea intruziunii persoanelor neautorizate sau a activităților neautorizate, a actelor de vandalism sau a încălcării proprietății publice și private și prevenirea sau detectarea furturilor la obiectivele Hidroelectrica”, spun reprezentanții companiei. Aceștia mai precizează că în cazul unor evenimente gen creșterea gradului de alertă teroristă, firma de pază trebuie să asigure personal suplimentar. De asemenea, pe lângă atribuțiile specifice de pază, personalul de pază al barajelor cărășene deținute de Hidroelectrica mai trebuie să monitorizeze prezența plutitorilor în acumulări, poluări accidentale, depozitări de deșeuri, blocaje de ghețuri sau alunecări de teren. Or fi mulți, or fi puțini 2,6 milioane de lei pentru doi ani? Doar firmele de pază știu…

JCS-N.C.

FOTO: Munții Banatului