Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Vin vești bune de pe râul Timiș! Castorul, o specie-cheie, și-a reluat locul în ecosistem, anunță cei de la Rewilding România, după mai multe monitorizări în zona comunei Teregova!

Specia a fost observată în bazinul superior al Timișului, pe raza comunei Teregova, dar și pe râul Strei, pe raza comunei Bretea Română, județul Hunedoara. „În ultimele săptămâni, colegii noștri din echipa de teren au monitorizat atent zonele în care au observat urme care indicau prezența castorului. În urma monitorizărilor, putem confirma și împărtăși această veste extraordinară. Castorul, la fel ca și zimbrul, este o specie-cheie a ecosistemului. Prezența și activitatea speciilor-cheie creează condiții bune de viață pentru numeroase alte specii. Și tot la fel ca și zimbrul, și castorul este o specie care a revenit din pragul extincției. La începutul secolului 20, mai existau doar 1200 de castori, izolați în 8 zone din Eurasia, chiar dacă dovezile istorice arată că în secolul 12, arealul speciei acoperea aproape întreaga Europă.“, informează reprezentanții Asociației Rewilding România.

În România, specia a fost readusă în perioada 1998-2003, după mai bine de un secol de absență, de un grup de cercetători de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov, printr-un proiect comun cu specialiștii Ministerului Mediului din Bavaria, după efectuarea unui studiu de diagnoză a habitatelor. Astfel, 182 de exemplare de castor au fost importate din Germania si eliberate pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. „Castorii sunt ingineri ai naturii și specie protejată prin «Directiva Habitate» a Consiliului Europei 92/43/EEC transpusă în OUG nr. 57/2007. Dar mai mult decât atât, au un rol extrem de important, iar extinderea arealului speciei după reintroducere este un motiv de bucurie. Ajută la reglarea vitezei de curgere și creează un curs natural al apei, de asemenea, ajută la reducerea riscurilor de inundații sau viituri. Este un animal erbivor care ajută la creșterea populațiilor de pești din râuri prin crearea unui habitat propice pentru înmulțire. Creează habitate favorabile pentru insecte, pești, amfibieni și reptile, specii care atrag păsări (mierla de apă, rațe, stârc) și mamifere acvatice (vidra) sau lilieci. Consumă vegetație și contribuie la diversificarea și regenerarea arborilor și a zonelor de tufărișuri, care sunt importante pentru păsări și micromamifere. Rewilding (Renaturarea) este o abordare nouă din domeniul conservării care presupune restaurarea naturii prin refacerea proceselor naturale. Aceste procese naturale sunt declanșate de speciile-cheie precum castorii sau zimbrul. Întoarcerea castorului în mod natural pe râurile Timiș și Strei este o veste bună pentru natură, dar și pentru oameni, deoarece prezența acestor animale este un bun indicator pentru un habitat sănătos, în care trăim alături de o natură bogată, care atrage turiști într-o explorare responsabilă a biodiversității zonei. Misiunea noastră, a oamenilor, este să ne asigurăm că vizitele noastre în natură nu disturbă, nu distrug și nu pun presiune pe casa noastră și a celorlalte viețuitoare ale ecosistemului, în care trăim împreună.“, precizează cei de la Rewilding România.

JCS-Nicoleta Moraru

1 Comentariu

  1. S-ai tu cel mai mare și mai armonios bazin hidrografic al Europei și să te mândrești cu niște castori, în condițiile în care refuzi cu maximă-ndârjire punerea sa în valoare nu numai în ceea ce privește regularizarea și (re)navigabilizarea măcar a unuia din râurile componente, ci și folosirea la capacitate a puterii hidroenergetice, a iritațiilor, a apei potabile, a…, a…, a… e probabil, performanța mondială a tuturor timpurilor!

Adaugă comentariu