Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Exponatul acestei luni la muzeul reşiţean este o fotografie alb-negru de dimensiuni 17×12,5 cm, reprezentând Casa Markovsky din Reşiţa, în a doua jumătate a secolului al XX-lea!

Casa Markovsky, construită în 1916, a reprezentat una dintre cele mai cochete clădiri aflate în peisajul edilitar al Reșiței interbelice. Situată pe strada Carmen Silva nr. 40 (astăzi Piața Republicii nr. 38), stabilimentul a fost domiciliul familiei Markovski, comercianți de etnie poloneză.

„Din 1 aprilie 1937 în această locație a funcționat societatea în numele colectiv «Frații Markovsky», ce avea ca obiect comerțul cu marfă mixtă, modă, manufactură și textile en-detail, cu un capital de 800.000 de lei, la care acționari în mod echiunitar erau Ștefan și fratele său, Alexandru. De menționat este faptul că de la balconul casei Markovsky, la 1 Decembrie 1918, conducătorii muncitorilor social-democrați au comunicat mulțimii încheierea conflictelor armate din primul război mondial și prăbușirea regimului austro-ungar.“, au precizat specialiştii muzeului.

JCS-Nicoleta Moraru