VĂLIUG – Biblioteca privată inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute deţine volume valoroase ce pot fi împrumutate pentru documentare. Amenajată într-un spaţiu destinat lecturii în „Casa 3 Compas“ din Văliug, unde se află sediul sucursalei Asociaţiei Trei Compas, biblioteca s-a constituit din donaţii şi se îmbogăţeşte de la o zi la alta!
Cum s-a ajuns la ideea de bibliotecă am aflat din povestea casei cumpărate de Asociaţia 3 Compas, aşa cum a precizat timişoreanul Marius Dan Pascariu, cel care luptă pentru cei defavorizaţi de soartă: „Noi ne-am implicat în activităţi pentru sprijinirea categoriilor defavorizate, persoane cu handicap şi copii din centre de plasament. În urmă cu 2 ani şi jumătate am văzut casa asta în Văliug, că este de vânzare, încă de la început dorind să facem un centru multifuncţional în care să se întâmple lucruri frumoase. Prin activităţile desfăşurate am vrut să generăm venituri, cu banii respectivi să ajustăm ceea ce vrem, adică să ne implicăm în activităţile de sprijinire a categoriilor defavorizate“.
Casa a fost cumpărată, însă amenajările continuă şi acum, fiind foarte mare. „Are şi sală de sport, spune timişoreanul, are şi o piscină care încă nu e făcută, o zonă SPA, dar mai e mult de lucru la ea. Spaţiile de cazare şi cele deschise sunt amenajate, sunt funcţionale. Am început să avem activităţi până la începutul pandemiei, am adus părinţi cu copii cu dizabilităţi, am organizat weekend-uri de respiro pentru părinţi. Casa e deschisă şi pentru alte ONG-uri care vor să defăşoare activităţi acolo. Sunt acţiuni sau activităţi pe care la facem direct prin asociaţie, iar în rest casa este deschisă pentru activităţi recreative sau gen team-building, de creaţie, de artă, a mai fost o echipă de fotbal american din Timişoara, am avut un grup de copii de la un centru de plasament, tot din Timişoara, împreună cu un club moto“. Povestea se întrerupe, fiindcă a venit pandemia şi activităţile au fost puse pe stand by.
Ideea de bibliotecă s-a născut în pandemie
Inginerul Marius Dan Pascariu a povestit că nu s-a mai putut face aproape nimic la Casa 3 Compas din Văliug, însă tocmai această nesiguranţă de la o zi la alta, a fost provocarea care a dat naştere ideii de bibliotecă: „Ne-am zis că trebuie să facem, totuşi, ceva. Aşa am făcut biblioteca. Am început cu câteva cărţi, apoi am răspândit ideea de bibliotecă şi au venit prieteni care au donat cărţi, dar şi oameni pe care nici nu-i cunosc, ne-au sunat şi au spus că vor să doneze cărţi. Astfel, dintr-o mică încăpere în care voiam să facem un colţ de lectură ne-am extins. În momentul de faţă sunt peste 3.500 de cărţi şi încă mai primim, mai ales după evenimentul inaugurării bibliotecii. Deocamdată nu avem continuitate acolo, însă după ce se mai ridică restricţiile, în principiu, ar fi cineva în fiecare weekend. O să afişăm printr-un indicator dacă este deschis şi oricine poate să vină să împrumute cărţi. Suntem în curs de inventariere şi o să publicăm pe pagina noastră de Facebook ca oricine să poată să consulte lista cu titlurile şu autorii. E utilă atât pentru cei care vor vizita Casa 3 Compas, cât şi pentru cei care sunt în weekend sau în vacanţă, sunt multe cărţi valoroase, nu numai de beletristică, ci şi cărţi de artă, documentare, dicţionare, biblioteca e deschisă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care sunt studenţi sau lucrează la un proiect şi au nevoie să se documenteze“.
Asociaţia 3 Compas are şi un parteneriat cu Primăria Văliug încheiat anul trecut, în cadrul căruia se derulează proiectul „Trei familii, trei compas“. Practic, graţie acestui proiect, trei familii din categorii defavorizate beneficiază de sprijinul asociaţiei: „Avem un acord-cadru pentru toate activităţile pe care le avem, a adăugat preşedintele ONG-ului. Am cerut primăriei să ne recomande trei familii din categorii defavorizate, ne-am cunoscut, iar un prim pas a fost de Crăciun, când i-am ajutat cu ce am putut, cu alimente, electrocasnice şi ce au mai avut nevoie. E un parteneriat pe care vrem să-l facem pe termen lung, adică să nu ne oprim a-i ajuta doar din Crăciun în Paşti, ci să-i implicăm pe copii în activităţile pe care le avem. Tot cu primăria am început discuţiile pentru o colaborare cu şcoala“.
JCS-Alexandra Gorghiu