Caraş-Severin, Romania

Bombardat de mesaje diverse menite să „aţâţe” imaginaţia, cititorul poate fi prins într-un univers fals din care nu mai poate ieşi fără ajutorul unui psiholog.

Seria Harry Potter şi Codul lui Da Vinci sunt două cărţi care pot „deteriora” prejudecăţile unor cititori mai „slabi de înger”. Psihologii susţin că viitorul mental al unui cititor care nu reuşeşte să depăşească stadiul Harry Potter este incert.

În epoca modernă lecturarea unei cărţi nu mai pare o simplă relaxare. Dacă în trecut părinţii îşi îndemnau copiii să citească cât mai mult, în ziua de azi ar trebui să se gândească de două ori la acest lucru. Asta pentru că în librării subconştientul copiilor este ameninţat de cărţi care ridică în slăvi magia.

Psihologii spun că societatea şi părinţii trebuie să îşi ajute copiii să treacă peste stadiul magiei promovat de seria Harry Potter. „Copiii depăşesc în general acest tip de probleme odată cu vârsta. Dacă rămâne ancorat în universul imaginar atunci situaţia se înrăutăţeşte. Aceste cărţi nu sunt totuşi un pericol pentru copii. Prin faptul că-i pune să citească e un lucru bun din start, dar copiilor trebuie să li se explifice diferenţa dintre real şi imaginar şi nu trebuie lăsaţi să se dezvolte într-un univers fals”, explică Dan Oltean, psiholog în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Fenomenul Harry Potter care a luat amploare în toată lumea pare că se stinge încet-încet prin faptul că volumele „magice” se cumpără tot mai puţin în librării.

La Deva, unii librari afirmă că ultimele volume din seria Harry Potter rămân nevândute de peste două luni.

„Este posibil ca publicul să se fi săturat de aceeaşi tematică. Nu cred că aceste cărţi îi afectează pe copii, din contră, le dezvoltă imaginaţia. Îi afectează ce văd la televizor, nu cărţile”, spune librarul Loredana Buştea.

„Seria Harry Potter a fost o modă şi ca orice modă, a trecut. Dar ceea ce Harry Potter e pentru copii, Codul lui Da vinci este pentru adulţi. Oamenii caută mereu noutatea, iar Dan Brown aduce ceva nou nu prin natura problemelor, ci a modului în care le transpune. Cărţile care ridică anumite semne de întrebare vor naşte mereu controverse”, încheie Dan Oltean.

Călin Bicăzan