CARAŞ-SEVERIN – Asta în anul pandemiei, când răfuielile cărăşenilor, ajunse în instanţă, au înregistrat o scădere faţă de cei doi ani anteriori. Cele mai mari fluctuaţii au fost înregistrate pe litigiile de muncă şi pe asigurările sociale!
Instanţele din judeţ şi-au făcut raportul de activitate pe care l-au discutat miercuri, 27 ianuarie, prin mijloace electronice. Din datele furnizate, putem trage în primul rând concluzia că pofta de procese a scăzut în anul pandemiei, la mai toate instanţele din judeţ. Cât priveşte gradul de eficienţă, trăgând linie pe ultimii trei ani, cele patru judecătorii şi tribunalul au avut mai mereu calificativul „eficient“, de menţionat fiind faptul că Tribunalul Caraş-Severin a obţinut calificativul „foarte eficient“ în 2019, iar judecătoriile Caransebeş şi Moldova Nouă, în 2018.
De-a lungul anului trecut, pe rolul instanţelor cărăşene au fost 28.382 de dosare, dintre care 20.577 au fost cauze nou înregistrate, iar 7.805 – dosare rămase din anii anteriori. Din total, la data de 31 decembrie 2020, au rămas pe rol 8.701 dosare, adică 30,66% din cauzele cu care au fost sesizate.
„În ce privește volumul de activitate al tribunalului, putem spune că asistăm la o scădere a volumului total, cu fluctuații mai mari în materiile «litigii de muncă» şi «asigurări sociale». În medie, fiecărui judecător i-a revenit pentru soluționare un număr de 922,4 dosare, cea mai mare încărcătură fiind înregistrată la Judecătoria Caransebeş (1.405,4 dosare pe judecător) și cea mai scăzută la Tribunalul Caraş-Severin (595,3 dosare pe judecător)“, se arată în bilanţul instanţei.
Per ansamblu, tribunalul şi cele patru judecătorii au avut un indice de rezolvare a cauzelor de 95,64%. În cazul instanţei judeţene, operativitatea a fost de 96,5%, ceea ce reprezintă media naţională a tribunalelor. Există însă şi ceva dosare cu vechime mai mare de un an şi şase luni. Este vorba despre 986 dosare, ceea ce reprezintă 11,3% din totalul dosarelor rămase din anul precedent.
„În ce privește cele 196 de dosare vechi de pe rolul tribunalului, 159 dosare sunt în materia falimentului, ceea ce reprezintă un procent de 81,2% din totalul cauzelor vechi“, se mai arată în documentul citat.
În medie, în materie penală, cauzele au fost soluţionate în 3,1 luni de la înregistrare, iar în materiile non-penale – 4,1 luni de la înregistrare. „Pentru motivarea hotărârilor pronunțate, în medie pe instanţe şi în toate materiile au fost necesare 30,4 zile, ceea ce depăşeşte cu puţin termenul procedural de 30 de zile“, informează autoritatea judiciară.
JCS-Antoniu Mocanu