Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şi spunem asta pentru că mulţi dintre cei care se încadrează în Poliţie, Jandarmerie sau ISU „Semenic“ vor să plece după şase luni spre alte judeţe, legea permiţându-le acest lucru!

Valurile de pensionări la vârste cu mult sub 60 de ani, lipsa de interes a tinerilor de a intra în sistem, plecarea din judeţ a celor care vin aici şi se instruiesc sunt doar trei dintre motivele care îngreunează activitatea structurilor din subordinea Ministerului de Interne. De multe ori, şefii celor trei instituţii, la bilanţuri sau în diverse şedinţe publice, au evidenţiat deficitul de personal cu care se confruntă.

În poliţia cărăşeană, dar şi la pompierii cărăşeni, deficitul de personal se apropie de 30 la sută, iar la jandarmi deficitul este de 22%. Judeţul ar avea nevoie de aproape 200 de poliţişti, cam tot de 200 de pompieri ar avea nevoie şi ISU „Semenic“, iar lipsa personalului se resimte îndeosebi pe linie operativă. La jandarmii cărăşeni deficitul este de 22 la sută, atât în rândul ofiţerilor cât şi subofiţerilor, însă strict în rândul ofiţerilor deficitul este de 48%. Iar în perioada concediilor situaţia este îngrijorătoare. De exemplu, pe linie operativă, jandarmii cărăşeni sunt sprijiniţi de Gruparea Mobilă Timişoara, care a asigurat zilele trecute patrularea în Reşiţa, jandarmii timişoreni asigurând ordinea şi la Zilele oraşului Moldova Nouă.

Când este vorba de angajări directe în sistem, candidaţii sunt foarte mulţi, însă apare problema faptului că aceştia nu sunt instruiţi şi nici nu prea are cine să îi instruiască aşa cum se cuvine. Cât despre lipsa ofiţerilor, problema pleacă de la faptul că tinerii nu se înghesuie la Academie. „Din zona Banat, tinerii nu prea aleg să facă studii superioare pentru structurile MAI. Când eu şi domnul Terciu (şeful IPJ Caraş-Severin – n.r.) am fost la Academie, nu ştiu dacă eram şase studenţi din zonă“, a precizat şeful jandarmilor cărăşeni, Ciprian Petrişor.

Iar cei care vin aici din alte judeţe, indiferent că sunt jandarmi, pompieri sau poliţişti, stau şase luni. „Se instruiesc, se acomodează cu sistemul dar după şase luni aleg alte judeţe, foarte mulţi merg spre Timiş şi Mehedinţi. Judeţul Caraş-Severin este un fel de aeroport pentru tinerii din structurile MAI. Vin, se pregătesc şi pleacă“, a spus şeful pompierilor cărăşeni, lt. colonel George Cozariuc.

Soluţii pentru viitor? Nu prea se întrezăresc. Poate schimbarea legislaţiei care să nu mai permită valuri de pensionări şi plecări după şase luni…

JCS-Nina Curiţa