Caraş-Severin, Romania

În vreme de criză, există şi afaceri caraş-severinene care se situează, se menţin sau au urcat peste linia de plutire. Iar în momentul de faţă 13 societăţi din judeţ se pot mândri cu faptul că figurează într-un top realizat nu de vreo publicaţie sau de vreun alt organism privat, ci de către o instituţie a statului.

Începând cu luna aceasta, au calitatea de mari contribuabili primele 3.000 de persoane juridice române, inclusiv entităţi rezultate în urma diviziunii ori fuziunii cu alţi contribuabili, situaţia întocmită de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) excluzând instituţiile publice.

La realizarea listei respectivelor societăţi, administrate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din Bucureşti s-a ţinut cont de mai multe criterii. În primul rând, s-a luat în calcul, ca bază, criteriul valoric, în cadrul căruia 40% a contat volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către societate, 30% – volumul veniturilor din activitatea de exploatare, 15% – volumul cheltuielilor de personal, şi 15% – volumul activelor imobilizate corporale şi necorporale. Prin excepţie, sunt excluse de pe listă societăţile aflate sub incidenţa Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.

Celelalte criterii luate în calcul au fost cele legate de activitatea desfăşurată sau de investiţiile pe care le-au făcut. În urma creării la nivel naţional a unei situaţii cumulând toţi aceşti factori, un număr de 13 societăţi cărăşene au intrat pe lista primelor 3.000 de agenţi economici. Este vorba despre AquaCaraş SA, C+C SA, Collini Com SRL, Electroechipament Industrial SRL, Massiv Forest Products SRL, Miruna International Impex SRL, Mondo Plast SRL, Pangram SA, Simon Prodcom SRL, Staicons Company SRL, TMD Friction Romania SRL, TMK Reşiţa SA, UCM Reşiţa SA (în ordinea publicată de ANAF).

Societăţile în cauză contribuie la bugetul de stat în acelaşi mod ca şi până acum, doar că plăţile lor nu mai sunt privite ca încasări ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din Caraş-Severin, ci ca ale Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din Bucureşti. Trebuie precizat faptul că şi sediile secundare ale acestor societăţi sunt administrate din punct de vedere fiscal tot de către direcţia din capitală.

Antoniu Mocanu