CARAŞ-SEVERIN – Lipsa banilor şi a iniţiativei face ca acum, când suntem luaţi cu asalt de realitatea consumului de droguri, să grăbim lucrurile prin grupuri virtuale de discuţie şi intervenţie.
„Problematica e foarte gravă şi ne afectează pe toţi, exclama prefectul Florenţa Albu, cu prilejul unei dări de seamă a celor de la Antidrog. Probabil copiii nu se simt băgaţi în seamă suficient, nu avem prea mult timp pentru ei şi de acolo îşi caută anturaje nepotrivite. Bieţii de ei, chiar sunt nişte victime. Ştiu că faceţi multe campanii şi cred că e un pic mai problematică partea de tratament. Acolo nu există centre specializate pentru tratamentul celor bolnavi“.
Din păcate, centre s-ar face, doar că nu există bani. Bine, nici lipsa lor nu e o noutate, însă în toată ţara nu există decât două centre, ambele în Capitală, unul cu vreo 25 de locuri, altul cu vreo 30. Cam atâţia pacienţi cu probleme de acest gen, pe tratament, a avut doar Caraş-Severinul anul trecut.
„Se face tratament doar pentru un număr limitat de persoane, preciza comisarul şef de poliţie Aurelian Vieru, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin. Lista este foarte lungă, consumatorii sunt foarte mulţi, iar în mediul privat costurile sunt foarte mari“.
Problema e că s-a încercat deschiderea de centre specializate în diferite colţuri ale ţării, chiar şi în Caraş-Severin, însă pe la alţii s-a reuşit, dar s-au închis. La noi însă, proiectul a murit în faşă.
Pentru întreaga ţară există doar două centre în Bucureşti „pentru că sunt şi costisitoare, sublinia prefectul judeţului. Şi în cazul în care obţii o finanţare, la momentul în care aceasta se încheie, cineva trebuie să preia partea asta. Şi partea asta poate să fie un fel de coplată, stat şi privat. Până la urmă orice om este interesat. Dacă este într-o situaţie limită cu copilul, sunt dispuşi să plătească. Dar aici intervine problema, după partea de obţinere a finanţării. Şi chiar mai există centre care au fost create special pentru asta, dar n-au rezistat probei timpului din pricina asta“.
Legat de încercările Caraş-Severinului, Aurelian Vieru a precizat: „Pot să vă spun că în anul 2015 şi 2016 (…) s-a intenţionat constituirea unui astfel de centru, s-a identificat şi locaţia la Caransebeş, în zona unde sunt Arhivele Naţionale. (…) Era o suprafaţă foarte mare, la vechile clădiri de la unităţile Ministerului Apărării Naţionale. S-a intenţionat, dar mai departe nu s-a putut, pentru că nimeni nu-şi asuma finanţarea ulterioară a acestui centru. Este foarte greu şi la nivelul Bucureştiului să se asigure finanţare pentru continuarea acestor centre. Este un centru şi la Cluj, vă spun că este în conservare. Sunt clădiri, nu este finanţare. Mai este un centru la Braşov, la fel este în conservare. S-a ridicat problema, chiar am fost în luna noiembrie 2019 la Sinaia, la o reuniune anuală la care au participat mai multe instituţii, şi s-a pus problema redeschiderii centrelor de la Braşov şi de la Cluj. Dar dacă nici la Cluj, nici la Braşov nu se găsesc fonduri, ce să mai spun la noi în judeţ“.
Şi dacă în trecut nu s-a reuşit, prefectul Florenţa Albu este de părere că încercările trebuie reluate, până la găsirea unei soluţii. Şi, mai în glumă, mai în serios, instituţiile s-au mutat pe WhatsApp: „Am încercat să găsim soluţii şi ca o pornire – am spus aşa, până când vom avea posibilitatea să scriem un proiect sau să aducem finanţare pentru realizarea unor centre de zi în oraşe pentru consilierea nu numai a celor care sunt dependenţi de droguri, dar şi a celorlalţi copii care pot fi în situaţii de risc –, am gândit să facem un fel de reţea, formată din noi, toate instituţiile şi organizaţiile neguvernamentale, o reţea de suport, în care să semnalăm situaţii, când constatăm că un tânăr are nevoie, într-o situaţie de risc, şi atunci să putem să obţinem implicarea voluntară a unor psihologi sau psihoterapeuţi specializaţi în domeniul ăsta. (…) Noi pe partea informală să venim, să ajutăm în alt fel. Aşa am stabilit, facem un fel de reţea pe WhatsApp şi încercăm timp de două luni. Vedem cum funcţionează treaba asta, care este informală, dacă putem să o îmbunătăţim până la momentul în care vom avea capacitatea să facem şi un centru în care vor fi numai specialişti, în care vor putea să stea cei care au nevoie. Că până la urmă şi părinţii de multe ori au nevoie de sprijin psihologic“, a încheiat reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin.
JCS-Antoniu Mocanu