CARAŞ-DEVERIN – Nu o spunem noi, ci reprezentanţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“, cu prilejul întâlnirii Comitetului Consultativ de Dialog Civic, desfăşurată zilele trecute la Palatul Administrativ!
Situaţia monumentelor istorice şi a celor de for public din judeţ a fost adusă în discuţie de curând la Prefectură. Referitor la acest subiect, Direcţia Judeţeană a prezentat o informare, după care un punct de vedere a avut şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Caraş-Severin. Potrivit datelor, în 77 de localităţi din Caraş-Severin se găsesc 123 de opere comemorative de război şi monumente de for public dedicate eroilor români, 28 de opere comemorative de război şi monumente de for public dedicate eroilor străini şi 23 de cimitire de război unde sunt înhumați 132 militari români și 329 militari străini. Toate monumentele au fost vizitate de către membrii acestei asociaţii, care au făcut unele observaţii cu privire la modul de întreţinere şi conservare a acestora. Cele din municipiul Caransebeş, potrivit preşedintelui acestei asociaţii, Lt.col.(r.) Simionel Murariu, sunt cele mai întreţinute.
„Monumentele de for public dedicate eroilor din județul Caraș-Severin au fost vizionate de către membrii asociației, iar în urma observațiilor directe s-a constatat că starea de conservare a acestora se prezintă în general bine, existând și excepții, care se semnalează prin degradările inerente datorate acţiunii combinate a factorilor de degradare (fizici, chimici, biologici şi umani). S-au remarcat comunităţile din aproape toate localităţile judeţului, dar în mod deosebit municipalitatea din Caransebeș prin activităţile desfăşurate, care a înțeles să îngrijească monumentele dedicate eroilor cu mai multă responsabilitate. În peisajul plin de istorie al municipiului Caransebeș se regăsesc opt statui, busturi și cinci plăci comemorative. Dintre acestea, atrag atenția: statuia Generalului Ioan Dragalina, situată în centrul parcului ce-i poartă numele, dezvelită la 3 iunie 1943 de Ziua Eroilor. Astfel, în luna aprilie a acestui an, odată cu implementarea noului concept estetic al centrului Caransebeșului, monumentul a beneficiat de activități de întreținere prin curățare și igienizare, acțiune realizată de către muncitorii angajați ai administrației locale, care înarmați cu mijloace de întreținere, au dat redat strălucirea și importanța cuvenită. Statuia Generalului Ioan Dragalina, realizată de sculptorul Mihai Onofrei, îl reprezintă pe general într-o recunoaştere cu harta şi binoclul în mână. Nu același lucru îl putem spune despre administraţia locală din Reșița care, pentru a-și manifesta solidaritatea cu poporul ucrainean, a sufocat Monumentul Eroilor Neamului cu saci grei de nisip prin susținerea dată proiectului aparținând artistului Nicolae Comănescu, intitulat «Mai rău ca moartea». Considerăm că putem să ne exprimăm solidaritatea faţă de poporul ucrainean aflat în suferință, fără să creăm confuzie și indignare. Ideea artistului a fost cel puţin neinspirată, agresivă, transmițând ceea ce și-a dorit, dar proiectul său putea afecta structura de rezistență a monumentului, profanând sacrificiul Eroilor Neamului. În orașul Oțelu Roșu, o parte din monumente sunt neglijate, iarba și buruienile au crescut în voie, coroane de flori uscate, rămase de la activitățile trecute de comemorare a eroilor, iarba era crescută printre dalele de piatră, steagurile sunt rupte și decolorate, inscripțiile de pe monumentele istorice nu mai sunt așa de vizibile, iar tehnica militară necesită lucrări de curățare și vopsire deoarece rugina și-a făcut simțită din plin prezența“, a precizat Simionel Murariu, preşedintele ANCE „Regina Maria“, filiala Caraş-Severin.
JCS-Nicoleta Moraru