Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Marea majoritate a celor 400 de persoane care au participat la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată în cele două municipii cărășene, au fost din Caransebeș. Asta chiar dacă la Reșița au venit 31 de angajatori cu o ofertă cuprinzând peste 200 de locuri de muncă, iar la Caransebeș – 9, cu puțin peste 50 de locuri!

Micul pâlc de participanți din fața Campus Cafe de la ora deschiderii bursei a fost depășit covârșitor de mulțimea celor interesați de angajare, de la Caransebeș.
În total, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenții promoției 2023 – găzduită de sala Campus Cafe a universității reșițene și de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș – a atras 40 de angajatori dintr-un total de 266 contactați de către organizatori. S-au strâns 298 de locuri de muncă vacante, în domenii variate, predominând cele din domeniul construcțiilor. Persoanele cu studii superioare au avut la dispoziție locuri de muncă de inginer de diferite specializări, iar persoanele fără calificare au avut la dispoziție locuri de muncă de muncitor necalificat în industria confecțiilor, manipulant mărfuri și muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor.

La târgul de joburi, din cele 400 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 47 au fost absolvenți. Ca urmare a interacțiunii directe dintre șomeri și angajatori, 29 absolvenți au fost programați pentru a participa la interviuri la sediile firmelor. În cele două locații au fost invitați și au participat și elevi ai claselor a-XII-a din Reșița și Caransebeș, care au avut posibilitatea să se familiarizeze cu participarea la un astfel de eveniment, lucru care i-ar putea ajuta să treacă mai ușor de la statutul de elev la cel de salariat.

„Mulțumim atât agenților economici care au dat curs invitației noastre, cât și reprezentanților mass-mediei, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență «Semenic», ai Centrului Militar Județean Caraș-Severin, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi «Gl.bg. Vasile Zorzor» Caraș-Severin, ai Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Reșița, precum și dlui Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin, care ne-au onorat cu prezența la Bursă!“, a transmis Mihaela Iovanovici, directorul executiv al instituției organizatoare, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

La bursă am întâlnit și tineri interesați de o carieră militară, chiar și de jandarmi sau pompieri, dar și persoane care au trecut de pragul celor 45 de ani. Printre participanți am regăsit și un asistent stomatologie care, după 15 ani de experiență profesională în domeniu, la Timișoara, n-a avut noroc să găsească la bursă, la Reșița, decât locuri de… asistent manager. „Aș căuta altceva, sunt pregătită să accept chiar și provocarea unei reconversii profesionale!“, ne-a mărturisit, cu deschidere, aceasta.

Am surprins chiar dialogurile dintre prefect și angajatori, unul dintre aceștia, întrebat dacă i-ar da oficialului, în cazul angajării, un salariu de 3.000 de lei, i-a răspuns zâmbind: „Sigur că da, dar brut!“

Locurile de muncă rămase vacante în urma acțiunii pot fi consultate la sediul din Reșița al AJOFM Caraș-Severin (strada Traian Lalescu nr. 17) dar și la Caransebeș, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță (Piața I. Dragalina nr. 2).

JCS-A.M.