Caraş-Severin, Romania

ARMENIȘ – După trei ani de şantier şi prin efortul a peste 300 de oameni, WWF România a inaugurat recent Campusul WeWilder din comuna Armeniş. Potrivit celor de la WWF România, evenimentul a fost o capsulă a menirii acestui loc: experimentare, idei proaspete, colaborare între sat și oraș, design inspirat de natură!

Hub-ul rural de la poalele Munţilor Ţarcu, construit integral din lemn cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilității, a fost deschis de echipa WWF România. Campusul este situat în vecinătatea comunei Armeniș, locul unde acum 8 ani au fost eliberați în natură primii zimbri în parteneriatul dintre această asociaţie, Rewilding Europe și Primăria Armeniș. Amplasat într-o frumoasă livadă de 1,5 hectare, campusul este format dintr-o clădire principală, pe nume Zâna, și trei cabane tiny-house. „Zâna are forma unei șuri cu un perete mare de sticlă, cu priveliște către dealurile Armenișului. Ea este acoperită de 17.600 de șindrile realizate manual de meșteri tradiționali, familia Popa din Albac, și de 140 mp de riflaj din fag termotratat și uleiat, un material rar folosit în finisaje de exterior, dar reprezentativ pentru Caraș «țara fagului», realizat de Tecade. În interiorul Zânei se află o sală multifuncțională destinată întâlnirilor, colaborării și servirii mesei. La mansardă există o bibliotecă, un loc de relaxare, cu volume despre ecologie, hrană și construcții sustenabile, curatoriate de cea mai verde editură din România, Seneca. Ansamblul are o bucătărie comunitară, cu rolul de a crea produse din ingrediente locale ecologice. WeWilder va opera ca agenție de eco-turism pentru experiențe imersive în natură și va găzdui în incinta campusului programe transformaționale pentru organizații și echipe, prilej pentru a conecta cât mai multe dintre serviciile de ospitalitate ale localnicilor. Campusul va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronomice și vacanțe individuale“, au precizat cei de la WeWilder.

Printr-un soft opening în luna septembrie, campusul a găzduit deja întâlnirea liderilor de inovație din 10 ong-uri globale, care au constatat că „experiența a fost de neuitat“. „333 de oameni au lucrat să ridicăm Campusul. Unii sunt din Armeniș, unii au venit tocmai de la București, Iași sau Sighetul Marmației, chiar din alte țări și au înfruntat arșița verii, ploile toamnei și argila dimprejur ca să ajungem azi aici. WeWilder este mărturia că fiecare dintre noi, de la societatea civilă și organizații de conservare a naturii, autorități sau companii care își doresc să lase moștenire o planetă sănătoasă pentru generațiile următoare, trebuie să inoveze dar și să-și suflece mânecile pentru idealuri care sunt adesea pe hârtie. Suntem încrezători că prin acest cuib putem multiplica beneficiile de pe urma naturii pentru membrii comunității și generațiile următoare în comuna Armeniș și în regiune“, a spus și Oana Mondoc, inițiatoarea proiectului și Manager de Inovație și Dezvoltare Comunitară WWF.

Deschiderea campusului s-a făcut cu muzică bună, drumeții pe e-bike, gastronomie la ceaunurile de care au avut grijă gugulanii Bibi, Dosia, Domnul Râmă și ajutoarele lor, dar și un brunch lung de o zi cu bucate aproape pictate de chefii Ioan Bebeșelea și Noemi Hugel.

„Vă așteptăm să experimentați traiul mai aproape de natură, prin experiențe imersive pe urma zimbrilor liberi, programe transformaționale pentru organizații și echipe, co-working cu vedere la Munții Țarcu sau la evenimente gastronomice wilder“, este invtația echipei  WeWilder pentru toți cei care vor să facă istorie mai “verde” în campusul de la Armeniș.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO We Wilder