Caraş-Severin, Romania

SASCA MONTANĂ – Deşi par scumpe la prima strigare, şedinţele în camera hiperbară fac minuni, aşa cum spun chiar pacienţi care lucrează în domeniul medical!

Între cele mai solicitate terapii recuperatorii care se efectuează în această perioadă la Clinica Nera este cea post-Covid. Asta pentru că mulţi dintre pacienţii declaraţi vindecaţi după ce au fost infectaţi cu SARS CoV-2 acuză diverse stări de oboseală şi respiraţie greoaie. Unii fac eforturi financiare mari pentru a ajunge la Slatina Nera, la clinică, conştienţi că boala le-a afectat serios plămânii, lăsând cicatrici şi alte semne ce pot crea mai târziu complicaţii în ceea ce priveşte starea lor de sănătate. Toată lumea acuză costurile ridicate ale acestor şedinţe în camera hiperbară, respectiv 400 lei pentru o şedinţă, comentând răuvoitor că asemenea tratamente de recuperare sunt doar pentru cei cu pensii nesimţite, pentru oameni de afaceri, politicieni, bugetari şi alţii care îşi pot permite să scoată oricât din buzunar pentru a se reface după boală. Totuşi, mărturiile unor pacienţi despre efectele imediate resimţite după doar o şedinţă, care durează între 1 şi 3 ore, sunt în măsură să garanteze că face toţi banii şi că această terapie este un dar de la Dumnezeu.

Valeria Lazăr din Reșița, asistentă medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, secţia ATI, spune că s-a dus să facă recuperare post-Covid la Clinica Nera la indicaţia doctorului Bura, care este medic pe Terapie Intensivă, şi a dr. Tincu: „Starea mea a fost destul de înrăutăţită, nu puteam să mă deplasez mai mult de cinci paşi, nu aveam stabilitate, aveam insuficienţă respiratorie, oboseam în momentul în care mergeam, nu puteam să respir, vocea îmi era foarte răguşită. Am simţit, după ce am ieşit din această cameră hiperbară, că am putut să mă deplasez, nu mai eram încărcată pulmonar. Am reuşit să fac 10 plimbări în jurul clinicii, nu am mai ameţit, n-am mai avut instabilitate şi am redevenit acelaşi om care am fost înainte de a lua virusul Covid-19. Deci, numai şi numai după o singură şedinţă. Avem chiar o şansă la viaţă. Aerul este foarte curat. Această cameră hiperbară este minunată, e un dar de la Dumnezeu“.

Şedinţele în camera hiperbară ar putea fi decontate parţial de stat

Sunt în desfăşurare numeroase studii de cercetare clinică prospectivă cu rezultate favorabile asupra recuperării după infecţia cu SARS CoV-2 în ceea ce priveşte dispneea, gradul de oboseală, cefalgii, afectarea pulmonară interstiţială, spun cei de la clinică. Se cunoaşte deja efectul de grăbire a recuperării prin restaurarea rapidă a normoxiei pulmonare şi sistemice şi recâştigarea independenţei faţă de o sursă de oxigen. Numărul de şedinţe variază între minim 7-10 terapii, de obicei 90 de minute 2.5 ATA pentru formele uşoare cu afectare pulmonară sub 20 la sută. Pentru formele medii, cu afectare 20-50 la sută, cu utilizare ocazională a unei surse de oxigen se recomandă 10-15 şedinţe. Pentru formele severe, cu dependenţă permanentă de o sursă de oxigen/ afectare mai mare de 60 la sută, numărul de şedinţe recomandat este de 20-30.

Unii spun că şi după trei şedinţe te simţi mult mai bine, iar după cinci şedinţe, ca înainte de boală. Însuşi doctorul Pavel Chirilă, ctitorul Clinicii Nera, a fost pentru recuperare post-Covid19 în camera hiperbară. Într-adevăr, în Italia şi în Marea Britanie, Statul decontează recuperarea post-Covid, însă pentru a mai linişti spiritele vizavi de costurile ridicate ale şedinţelor în camera hiperbară de la Clinica Nera, unde se adaugă, la cei 400 lei/şedinţă, încă 50 de lei cazarea şi 50 de lei trei mese pe zi, gătite tot în stil sănătos, avem şi o veste bună. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că va lua în discuţie, împreună cu noua conducere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, posibilitatea ca în viitor serviciile medicale în camera hiperbară să fie decontate, măcar parţial.

JCS-Alexandra Gorghiu