REȘIȚA – Adunarea Creditorilor UCM Reșița SA a luat act, în august, de ultima ofertă primită de la Primăria Reșița și a aprobat metoda și regulamentul de vânzare pentru mai multe active!
Despre intenția Municipalității de a prelua anumite active aflate în proprietatea UCM Reșița SA se tot vorbește și se scrie de câțiva ani, astfel încât s-a creat impresia că s-a materializat de mult. Ei bine, până în prezent, nici Primăria nu a cumpărat nimic și nici UCM Reșița SA, societate aflată în continuare în reorganizare judiciară, nu a vândut încă nimic. Lucrurile par să se apropie în sfârșit de un deznodământ după ce, în 20 august, Adunarea Creditorilor UCM Reșița SA a luat act de Oferta nr. 58178 din 1 iulie 2024, recepționată din partea UAT Municipiul Reșița pentru activele: Obiectiv „Cadre“, Obiectiv „Muzeu“ și Obiectiv „Vile“ și a aprobat metoda și regulamentul de vânzare al acestora. Oferta o suplimenta pe cea anterioară, nr. 28325 din 28 martie, cu 154.700 euro, în concordanță cu propunerea creditorului garantat Serraghis Loan Management. Suma totală pentru care activele ofertate își vor putea schimba proprietarul este, astfel, 594.550 (exclusiv TVA). Adunarea Creditorilor a ținut să mai precizeze că, ulterior vânzării, sumele excedentare acoperirii sumelor cuvenite creditorilor garantați vor fi distribuite în contul creanțelor bugetare, conform planului de reorganizare aprobat.
În ceea ce privește bunurile mobile și imobile la care face referire ultima ofertă a Primăriei, acestea sunt următoarele: teren în suprafaţă totală de 2.179 mp, cu Clădirea „Cadre“ şi bunurile mobile din aceasta – 92.044 euro; teren în suprafață de 336 mp, cu Clădirea „Muzeu“, și bunurile mobile din aceasta (inclusiv machetele) – 132.591 euro; teren în suprafață totală de 63.986 mp, cu toate imobilele aflate pe acestea, inclusiv buncărul, „Vila de oaspeţi“, remiza, „Vila Roşie“ şi bunurile mobile din acestea – 369.915 euro.
Întrucât în ședința din august, Consiliului Local a adoptat două noi hotărâri privind exercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea celor două vile, reamintim că aceasta este procedura legală în cazul vânzării monumentelor istorice, conform Legii 422 din 2001. Cum cele două hotărâri precizează și prețul imobilelor: Vila Veche – 77.640,62 euro, respectiv Vila Roșie – 60.862,70 euro, ne putem face o imagine asupra ce reprezintă ele, distinct, în ansamblul imobiliar. Ulterior achiziționării, întrucât nu se află în cea mai strălucitoare etapă a existenței lor, toate obiectivele vor trebui să intre într-un amplu proces de renovare și, după caz, reamenajare, pentru care urmează a fi realizate proiecte adecvate utilității lor viitoare și identificate sursele de finanțare.
JCS-Walter Fleck