Suma totală pe care se aşteată să o adune, ca venit, la bugetul local, din taxe, impozite şi alte surse, este de aproape 645 milioane lei. Din aceşti bani, aproximativ 15 procente sunt prevăzuţi să meargă la drumurile din oraş, fie că este vorba despre lucrări de investiţii sau doar de reparaţii şi întreţinere. „Anul acesta vor avea prioritate investiţiile”, a ţinut să precizeze primarul Gheorghe Ciuhandu.
El spune că 165,8 milioane lei va fi suma destinată acestor investiţii. Între ele, Casa Căsătoriilor, Grădina Zoologică, Parcul Copiilor, proiecte ce vor fi finanţate din aceşti bani. 300.000 de lei vor avea ca destinaţie amenajarea de piste pentru biciclete. Tot din bugetul de anul acesta vor mai fi acoperite 20 de studii şi proiecte pentru investiţiile viitoare. e asemenea, aproape 11 milioane de lei vor fi alocaţi pentru investiţii în sănătate şi învăţământ.
Anul trecut, întreg bugetul local a fost cu 100 de milioane mai mic decât cel din 2007, asta, cu toate că taxele şi impozitele locale nu au crescut şi chiar dacă nu mai vin bani de la bugetul de stat pentru subvenţii la energia termică. „Sperăm ca anul acesta să fie o colectare mai bună, pentru că orice tranzacţie trebuie însoţită de un certificat fiscal, care să arate că cei în cauză nu au datorii la bugetul local. Mai mult decât atât, bugetul va fi influenţat pozitiv şi de creşterile salariale, ce vor avea loc, dar şi de creşterea numărului investitorilor”, spune Adrian Bodo, directorul economic al Primăriei Timişoara.
Decizie finală
Bugetul local pentru anul acesta va fi adoptat abia în 13 februarie, când va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Între timp, joi va fi organizată o dezbatere publică pe această tema, la sediul Primăriei, de la ora 16.
Carmen Barna
[email protected]