REȘIȚA – După zece ani de la expoziția „Simultan”, familia Cojocaru se reunește datorită artei. Se întâmplă în cadrul expoziției „Cheia e sub preșul de la ușă. Simultan X”, vernisată la Muzeul Banatului Montan (MBM), în deschiderea ediției a X-a a Festivalului Internațional „Sabin Păutza”. Pe simeze sunt prezente lucrările lui Iulian Vitalis Cojocariu, ale fiicei acestuia, Ioana Cojocariu, și ale artistul bulgar Bogdan Alexandrov, prieten al familiei!
În august 2013, MBM găzduia expoziția „Simultan”, în care se întâlneau două concepte diferite în expoziția tatălui și a fiicei. Încă de atunci s-a dorit repetarea acestui demers, însă, după puțin timp, Iulian (Bebe) Cojocariu avea să plece definitiv. Lăsa în urmă arta sa, despre care Marian Truțulescu afirmă că include lumea idilică și folosește limbajul picturii pentru a povesti oamenilor despre prietenie și frumusețe. „Culoarea învăluie totul într-o atmosferă aparte, parcă aprofundând orice subiect. În lucrările sale a folosit materiale luate direct din natură, care par încărcate de viață, iar pictura devine extrem de vie și palpabilă.”, crede Marian Truțulescu.
Astăzi, tatăl și fiica stabilită în prezent în Malmö, Suedia, sunt din nou simultan pe simeze. Artistul vizual Ioana Cojocariu expune lucrări prin care cartografiază munca domestică și realitatea emoțională a femeilor din familia sa. Pentru ea, ideea de familie este mult mai extinsă decât o legătură de sânge, întrucât putem gândi umanitatea ca familie, iar prietenii ca parte în familie. „Asta am învățat de la părinții mei. În familia mea, am trăit prin artă care a fost un mod de a comunica cu prietenii. Spațiul creat prin artă și viața cotidiană a însemnat un mod de a înțelege viața și realitatea. Cheia a rămas în continuare sub preș, iar casa se vrea în continuare plină de prieteni. Acesta a fost gândul din spatele titlului expoziției de față.”, s-a adresat artista celor prezenți.
Știe bine ce spune, întrucât cercetări recente au arătat că popoarele scandinave sunt cele mai fericite. Asta deoarece, indiferent de momentul zilei, se opresc ca să bea un ceai sau să mănânce ceva, lăsând tehnologia și fiind astfel împreună. Un adevărat concept „slow vs. fast”, pe care Camelia Duca l-a descoperit chiar în Suedia și pe care-l definește drept tihnă a casei și a bucuriei pe care o putem găsi în noi. Prin cheia pe care a lăsat-o sub preșul de la ușă, Ioana Cojocariu îndeamnă la regăsire cu oamenii în mijlocul cărora s-a întors și care au așteptat-o cu brațele deschise.
JCS-Ionel Ivașcu
Foto: Elena Lința