Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primăria Caransebeș lucrează de pe acum la documentații pentru ca în primăvara viitoare să dea drumul la lucrările pe „Anghel Saligny”. Primele vizate, trotuarele cuprinse în proiectul „Modernizare și extindere trotuare în municipiul Caransebeș”, investiția fiind de peste 11 milioane de lei!

DALI-ul (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție) și principalii indicatori economici pentru această investiție au fost aprobați recent de consilierii caransebeșeni. Asta înseamnă reabilitarea la primăvară a trotuarelor de pe străzile Calea Severinului, Romanilor, Traian Doda, Cetății, Potocului, Gării, Traian, Căpitan Iancu Temeș și Poiana. Celălalt proiect aprobat pe „Anghel Saligny”, cel de modernizare a mai multor străzi, cu peste 13 milioane de lei, urmează să aibă același traseu. Cât despre celelalte două depuse pe aceeași linie de finanțare, neaprobate deocamdată, primarul Felix Borcean e optimist: „Am speranțe că și pe <<Saligny>> vom obține finanțarea pentru toate, până acum primind doar pentru două din patru. Toate sunt importante, noi am făcut o prioritizare, dar am făcut-o pentru că așa trebuia să o facem, nu pentru că am considerat că unele zone sunt mai importante și altele nu, pur și simplu trebuia să le depunem în maniera aceasta”.

Temerile edilului din Caransebeș apar atunci când vine vorba de constructorii care vor efectua aceste lucrări, în condițiile în care doar în județul Caraș-Severin sunt 70 de localități care vor avea nevoie de astfel de constructori. „Îmi păstrez temerea, dar eu cred că piața aceasta a constructorilor va exploda, în sensul că foarte multe firme fie își vor întări rândurile cu noi angajați pentru a face față valului de oferte din partea tuturor comunităților care au depus proiecte, fie vor apărea firme noi. Este momentul lor, piața se adaptează, cred că cine dorește să facă un business adevărat în perioada aceasta trebuie să se gândească foarte atent la această ofertă prin care UAT-urile dau de lucru unor firme și asta înseamnă dezvoltare, înseamnă bani care vin în comunități, se întorc în comunități. Eu aș prefera să lucrăm cu firme locale, dacă nu vor licita firme din zona noastră, nu e nicio problemă, interesul nostru este să finalizăm aceste proiecte”, a adăugat Felix Borcean.

Revenind la trotuare, în ședință s-a propus, dacă tot se modernizează, să fie inclus acum în „Anghel Saligny” și extinderea trotuarului de la cimitirul din Pipirig. După discuții, s-a căzut de acord ca această investiție să fie cuprinsă în bugetul local pe 2023 și realizată anul viitor.

JCS-R.M.