CARANSEBEȘ – Primarul municipiului de pe Timiș și Sebeș va merge la Ministerul Sănătății, în încercarea de a obține noi finanțări pentru Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC). Mai ales că, recent, a apărut o nouă axă de finanțare prin care spitale de tipul celui din Caransebeș pot beneficia de fonduri pentru reabilitarea, consolidare și extindere. Și nu puține, ci între 5 și 75 de milioane de euro!
„Cea mai bună veste primită în ultima vreme e că s-a deschis o axă de finanțare și o să merg în 28 iunie la București, la Ministerul Sănătății, să vedem în ce condiții putem obține această finanțare pentru reabilitarea și extinderea spitalului. Asta da veste bună! E o axă pentru spitale orășenești, municipale și de urgență, noi ne încadrăm perfect, e inclusiv pentru consolidarea spitalului, finanțarea e între 5 și 75 de milioane de euro, în funcție de studiul de fezabilitate (SF) pe care urmează să-l facem, o să vedem unde ne încadrăm. Cu 75 de milioane faci un spital nou, dar axa actuală e doar pentru reabilitarea, dotarea și extinderea celor existente deja. Ar fi bune și 20 de milioane de euro, și 50, chiar am vorbit și cu dl manager Dumbravă că trebuie să ne mișcăm foarte repede cu SF-ul, până prin toamnă.”, a explicat primarul Felix Borcean.
Cum se împacă totuși această inițiativă cu cea prin care Borcean vroia în Caransebeș un spital nou, ridicat de la zero? Pare că ideea unui spital nou a trecut în plan secund, după cum a lămurit lucrurile edilul Caransebeșului: „Bine că n-am făcut SF-ul pentru spitalul nou, cheltuiam banii și uite că ni s-a ivit oportunitatea asta. Cred că e mai bine să mergem pe ea, că am constatat că marea parte a populației își dorește reabilitarea vechiului spital. Dacă făceam unul nou în spatele actualului, ăsta vechi trebuia demolat, păi numai demolarea ne costa 3 milioane de euro și nu-ți dă nimeni banii ăștia!”
Între timp, la spital continuă implementarea altor două proiecte europene, cel de dotare cu aparatură modernă (peste 8 milioane de euro) și cel privind modernizarea instalațiilor electrice, de iluminat și de fluide medicale, precum și montarea senzorilor de detecție a incendiilor (peste 2 milioane de euro).
JCS-R.M.