După ce două zile au stat la coadă ore în şir să îşi obţină adeverinţele de asigurat medical, miercuri lucrurile s-au complicat şi mai tare.
Asta pentru că sistemul informatic s-a blocat şi nu s-a putut elibera nici măcar un singur document, întrucât nu s-au mai putut accesa datele asiguraţilor. Pentru rezolvarea situaţiei, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a trimis o înştiinţare către medicii de familie şi către spitale pentru a accepta actele doveditoare ale bolnavilor, fără să mai solicite adeverinţa de la CAS Caraş-Severin.
Miercuri se vehicula posibilitatea ca ghişeele CAS să fie închise până luni. Probleme datorate sistemului informatic au întâmpinat şi lucrătorii Serviciului de Impozite şi Taxe al Primăriei Moldova Nouă.
„Aici nu se încasează în această perioadă nici impozitele şi nici taxele locale de la populaţie sau agenţi economici. Această situaţie se datorează unor probleme apărute la softul cu ajutorul căruia este ţinută evidenţa contribuabililor“, ne-a declarat Alin Datcu, purtătorul de cuvânt al administraţiei locale din Moldova Nouă.
Blocaj informatic la Moldova Nouă
Deşi s-a renunţat de mult la registrele prăfuite, iar evidenţa contribuabililor se ţine informatic pentru a putea avea mai uşor acces la baza de date, se pare că nici calculatoarele nu sunt infailibile. Aşa s-a întâmplat şi la Primăria Moldova Nouă, unde de două zile, şi nu se ştie încă pentru cât timp, cetăţenii care au trecut pragul instituţiei cu obiectivul precis de a-şi plăti dările locale s-au lovit de refuzul bugetarilor.
Asta nu pentru că s-ar fi întâmplat vreun miracol în Clisură şi contribuabilii au fost scutiţi de la plăţi, ci pentru că sistemul informatic a cedat şi nu s-au putut încasa decât taxe de timbru fiscal. Problemele apărute la softul cu ajutorul căruia este ţinută evidenţa contribuabililor nu s-au putut remedia, aşa că cetăţenii din Moldova Nouă mai au de aşteptat. „Acesta trebuie, printre altele, modificat în conformitate cu noile prevederi ale Codului Fiscal. În prezent, la ghişeele Serviciului Impozite şi Taxe situate în incinta Centrului de Afaceri din oraş se pot plăti, pe lângă taxele de timbru, şi amenzile“, ne-a declarat Alin Datcu, purtător de cuvânt al Primăriei Moldova Nouă.
Deşi la primărie s-au deplasat destul de mulţi contribuabili, în special agenţi economici, nu există altă posibilitate decât să mai aştepte cu răbdare rezolvarea problemelor informatice. Pe de altă parte, există posibilitatea ca, în cazul în care remedierea situaţiei va dura prea mult, să se prelungească şi data până la care oamenii să primească bonificaţii la plata taxelor şi impozitelor stabilite la nivel local. Pentru acest lucru însă este nevoie de o hotărâre luată în cadrul Consiliului Local. „Se speră ca în cel mai scurt timp, firma de specialitate care se ocupă cu întreţinerea şi actualizarea softului să opereze modificările necesare, astfel încât Serviciul de Impozite şi Taxe al Primăriei Moldova Nouă să-şi poată desfăşura activitatea în parametri normali“, a mai spus purtătorul de cuvânt al administraţiei locale. Asta mai ales pentru că dările locale reprezintă o sursă importantă pentru bugetele primăriilor, pe lângă banii alocaţi de la bugetul general.
…şi la Casa de Sănătate
Deşi zeci de oameni s-au prezentat şi miercuri la Casa Judeţeană de Sănătate Caraş-Severin pentru obţinerea adeverinţelor de asigurat medical, nimeni nu a plecat de acolo cu acest act. Asta pentru că sistemul informatic al CNAS s-a blocat în toată ţara, motiv pentru care toţi preşedinţii caselor judeţene de sănătate se va afla joi la Bucureşti, la convocarea şefului Casei Naţionale.
Autorităţile aşteaptă softul de rezervă din Statele Unite, iar oamenii sunt nevoiţi să se bată la uşile medicilor care i-au trimis în primă fază la CAS. Din cauza unui server central care s-a blocat au apărut întreruperi în programul pe care îl accesează funcţionarii de la casele judeţene. Totuşi, la birourile unde se achită asigurările de sănătate, se lucrează cu creion şi hârtie care nu se pot „bloca“.
Pe de altă parte, pentru evitarea disfuncţionalităţilor ce au în vedere medicii, furnizorii de medicamente şi dispozitive medicale, având în vedere aglomeraţia creată la ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, conducerea instituţiei a luat câteva măsuri referitoare la verificarea calităţii de asigurat al sistemului de sănătate.
„Prin desktop-ul de furnizor din Sistemul Informatic Unic Integrat, toţi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care nu au certificat digital calificat declarat la CAS, pot obţine informaţii referitoare la calitatea de asigurat al unei persoane. La nivelul CAS Caraş-Severin, persoana desemnată pentru înregistrarea certificatului digital este Mariana Bejan. Aşa că am solicitat tuturor celor implicaţi, ca în cel mai scurt timp posibil să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea certificatului digital şi înregistrarea lui la CAS“, a declarat Mariana Caliga, preşedintele director al Casei de Sănătate Caraş-Severin.
Anca Preda