Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Raportul de activitate al Inspectoratului de Poliție Judeţean Caraş-Severin (IPJ), prezentat recent de comisar-şef de poliţie Ciprian Ioan Terciu, s-a referit la acțiunile organizate în comun cu alte instituții cu atribuții pe linia siguranței rutiere!

Raportul a revelat faptul că în primele zece luni din 2021 au fost efectuate activități de cercetare cu privire la 672 de fapte sesizate. 392 sunt infracțiuni la regimul circulației rutiere, celelalte 280 fiind de altă natură. În raport a fost cuprinsă și o analiză a diferitelor tipuri de infracțiuni constatate.

Astfel, ponderea a fost deținută de următoarele infracțiuni: conducerea unui autovehicul de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice (în total – 172); conducerea unui autovehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei (157); conducerea unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals (în total – 29); conducerea sub influenţa substanțelor psihoactive (14 astfel de infracțiuni fiind depistate).

Ca urmare a activităţilor desfăşurate, au fost constatate 34.200 de contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, dintre care 25.890 au fost sancționate de Poliția Rutieră şi 8.252 de efectivele de cei de la Ordine Publică, alte 59 de sancțiuni fiind aplicate de alte structuri din cadrul MAI. Totodată, un total de 1.501 de sancțiuni au fost aplicate altor categorii de participanţi la trafic. Astfel, printre cei sancționați contravențional s-au regăsit și 1.109 de pietoni, 34 de bicicliști, 18 căruțași și 26 de alți participanți.

„Au fost reţinute 1.750 permise de conducere (depășire: 674; viteză: 330; alcool: 147; prioritate vehicule: 66; prioritate pietoni: 87) și au fost retrase 586 certificate de înmatriculare (defecțiuni tehnice: 154; alte situații: 420; neconcordanțe între document şi datele tehnice: 12). În baza procedurilor specifice de lucru și a dispozițiilor pe linie de poliție rutieră, dar și a programului de siguranță rutieră pentru anul 2021, s-au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea implicării în accidente de circulație rutieră a autovehiculelor destinate transportului comercial de mărfuri și persoane, acțiunile fiind executate atât cu forțe proprii, cât și în colaborare cu I.S.C.T.R. sau R.A.R.”, a declarat Ciprian Ioan Terciu.

De asemenea, în cursul perioadei analizate, lucrătorii rutieri, în baza programelor comune de acţiune şi în colaborare cu reprezentanţi ai D.S.V.S.A., au participat la activităţile preventive organizate pentru combaterea pestei porcine africane.

JCS-S.P.