Caraş-Severin, Romania

BUCOȘNIȚA – Primăria Bucoșnița vrea infrastructură rutieră de calitate și un cămin cultural modern. Am înțeles asta discutând cu primarul Vichente Suru, care ne-a vorbit despre proiectele pentru care primăria are practic banii în buzunar. Două au fost depuse pe „Anghel Saligny”, având și certificatele de urbanism, și avizele care urmează să fie încărcate pentru a putea fi semnate contractele de finanțare!

Unul dintre proiecte, de peste 7 milioane de lei, vizează modernizarea infrastructurii stradale în Petroșnița și Vălișoara. Concret, se vrea modernizarea rigolelor și acceselor spre proprietăți la Petroșnița, alături de modernizarea 1,5 km de drumuri de la Vălișoara. Al doilea proiect, de 9,6 milioane de lei, vizează reabilitarea și modernizarea drumului de 4,5 km dintre Bucoșnița și Cerneț.

Din declarația primarului Suru am reținut că acesta este doar un prim pas care se vrea făcut pentru dezvoltarea turistică a zonei. „Localnicii au terenuri aici. De la Timișoara au venit persoane interesate de zonă din punct de vedere turistic. Adică se vrea construirea de unități de cazare însă, pentru asta, e nevoie de cale de acces. Căutăm soluții pentru a aduce utilitățile în zonă, întrucât suntem interesați de dezvoltarea turistică!”, ne-a declarat Vichente Suru.

Acesta ne-a vorbit și despre alte două proiecte, pe care primăria le-a depus la CNI. Unul depășește 9,5 milioane de lei, având obiectiv refacerea la Bucoșnița a două ziduri de sprijin în lungime totală de 1,7 km. Concret, se vrea construirea unui zid din beton similar celui din satul Goleț. Al doilea proiect CNI vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural din Petroșnița, investiție de aproximativ 9 milioane de lei. Am înțeles că este vorba despre un proiect mai vechi, care a trebuit reavizat din cauza creșterii prețurilor. Edificiul cultural este o clădire veche care, înainte de toate, are nevoie de acoperiș nou. Intervenția însă va fi un amplă, ce include și un nou sistem de încălzire. „Ministerul Dezvoltării a aprobat sumele, avem autorizație de construcție, iar proiectul tehnic e gata. Urmează ca CNI să le scoată la licitație!”, a încheiat primarul.

JCS-Ionel Ivașcu