Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Luna martie a adus 1,83 milioane lei pentru patru unități de învățământ din mediul rural. Este vorba despre proiectele semnate luna trecută de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)!

La nivel național, au fost semnate 210 contracte în valoare de 456 milioane lei. Printre ele, proiecte depuse mai demult de primăriile din Rusca Montană, Vărădia, Târnova și Carașova. În primele două cazuri, proiectele vizează consolidarea capacității pentru gestionarea crizei pandemice, respectiv consolidarea capacității unităților de învățământ pentru gestionarea crizei sanitare. Despre ce este vorba? Ne-au răspuns primarii celor patru comune.

Primăria Rusca Montană a primit 478.000 lei pentru achiziția de măști și dezinfectanți pentru școală. Deși starea de alertă a trecut, primarul Sergiu Toma apreciază ca binevenite sumele primite prin POIM, întrucât nu exclude varianta ca măsuri similare ar putea fi luate din nou pe viitor. „Noi am cofinanțat aproximativ 12.500 de lei, cu care am plătit consultanța. Împreună cu acest proiect, am depus și unul pentru tablete și table multifuncționale pentru care, de asemenea, am obținut finanțare”, am aflat de la primarul Toma.

La Vărădia, POIM-ul a adus 372.000 lei care vor fi folosiți pentru achiziția de dezinfectanți pentru școli. La proiectul depus în februarie 2021, primăria a cofinanțat peste 10.000 de lei, care însă, conform primarului Dănuț Mușa, vor fi recuperați din finanțarea obținută recent.

Primăria Tîrnova a primit finanțare în valoare de 395.000 de lei pentru achiziția de table inteligente, tablete și abonamente gratuite timp de doi ani pentru elevi. De la primarul Petru Fara am aflat că tabletele au ajuns deja la elevi. Urmează licitația pentru abonamentele acestora.

Primăria Carașova a semnat recent contractul în valoare de 588.000 de lei pe care POIM-ul îi pune la dispoziție în vederea cumpărării de materiale de igienă și dezinfecție pentru liceul bilingv din comună. Primarul Petru Bogdan ne-a declarat că primăria a mai depus un proiect pentru cumpărarea de tablete, pentru care deocamdată nu a fost semnat contractul de finanțare. Însă, cum alte primării au obținut și astfel de finanțări, liceeni din Carașova au toate motivele să fie optimiști.

JCS-Ionel Ivașcu